Tekst objavljen: 01.04.2022 13:40        


Inflacija koju sada imamo je posledica ekonomske krize u svetu i ne vidim joj kraj, a sigurno će trajati i narednih nekoliko godina, iako možda ne u ovolikom obimu.

"Inflacija mora da se "izdivlja", zamrzavanje cena nije rešenje"


To je nedavno izjavio profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić.

- Ovoliki rast cena na globalnom nivou je iznenađenje, inflacija je izbila u prvi plan globalno, a nama to u Srbiji naročito teško pada, jer u prethodnih šest do sedam godina inflacije nije bilo, ili je bila neprimetna, kazao je Savić na televiziji K1.

On je istakao da je najveći deo naše inflacije uvezen, jer smo deo svetske ekonomije pa se kod nas preliva sve što se dešava u svetu.

- Inflacija ima realne osnove: pokidani su globalni lanci snabdevanja, poskupeo je prevoz, porasle su cene nafte, gasa i električne energije, a gas je postao geopolitičko oružje. Inflacija će rasti svuda u svetu, rekao je Savić.

Prema njegovim rečima, inflacija mora da "izdivlja" i ako bude do deset procenata, to nije dobro, ali je podnošljivo, a rešenje nije zamrzavanje cena osnovnih životnih namirnica, jer se na taj način samo kupuje vreme.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Savić je prthodno rekao da inflacija ima dve komponente - realnu i psihološku, dodajući da se realna odnosi na ono što se dešava na tržištu, a da je psihološka opasnija jer ljudi zbog straha da će pojedini proizvodi nestati masovno kupuju i stvaraju zalihe, čime povećavaju tražnju.

Objašnjava da se cene proizvoda mogu kontrolisati umanjenjem carine, poreskih opterećenja ili zamrzavanjem cena, kao što je to učinjeno sa hlebom.

Međutim, dodaje, psihloška komponenta se ne može lako kontorlisati, jer kada potrošači procene da nekog proizvoda neće biti dovoljno, kupuju više i računaju da kada dodju idući put u trgovinu da će i cena biti viša.

"Oni na taj način povećavaju tražnju i stvaraju uslove da opet skoči cena", rekao je Savić za Tanjug.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
inflacija ljubodrag savić ekonomska kriza rat u ukrajini zamrzavanje cena

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana