Tekst objavljen: 20.06.2023 16:00        


Privlačenje kandidata za posao i zadržavanje zaposlenih u protekle dve godine bio je najveći problem 50 odsto kompanija u Srbiji van IT industrije, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje portala za zapošljavanje Infostud.

Infostud: Privlačenje i zadržavanje zaposlenih najveći problem van IT sektora


Kako je navedeno, Infostud je tokom februara ove godine sproveo istraživanje „Puls HR zajednice“, koje je obuhvatilo proizvodnju, auto industriju, prodaju, FMCG (prozvodnja, distibucija i maloprodaja robe široke potrošnje), bankarstvo i osiguranje.

Prema rezultatima istraživanja, 27 odsto ispitanih je kao najveći problem navelo visoku fluktuaciju zaposlenih i njihovu motivaciju.

Kada je reč o specifičnim industrijama, rezultati istraživanja pokazuju da su najveći izazovi u proizvodnji bili privlačenje kadrova, što je istaklo 73 odsto ispitanika.

U auto industriji organizacioni izazovi, prema mišljenju 33 odsto ispitanika, bili su najveći problem, dok je istovremeno, fluktuaciju zaposlenih u ovoj industriji kao problem označilo 13 odsto kompanije. Kada su u pitanju prozvodnja, distibucija i maloprodaja robe široke potrošnje za 65 odsto ispitanih privlačenje kandidata predstavljalo je veliki izazov.

Istraživanje Infostuda je pokazalo da je u sektoru bankarstva zadržavanje zaposlenih bio ključni poduhvat, jer je 76 odsto ispitanika iz ove industrije to označilo kao glavni napor.

Iz Infostuda su naveli da se sa istim izazovima suočava i IT industrija kad je u pitanju privlačenje kandidata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Istraživanje je pokazalo i da male IT kompanije teže prate trendove i uvode benefite, srednje kompanije se najviše bore sa tim kako da privuku kandidate, a velike kako da zadrže zaposlene.

Kada je reč o radnom okruženju, istraživanje je pokazalo da postoji razlika u pristupu radu izvan kancelarije i radu u kancelariji.

Rad iz firme obavezan je za sve zaposlene u 46 odsto kompanija.

Manji procenat kompanija, njih 25 odsto, dozvoljava da neki zaposleni rade od kuće, dok neki treba da dolaze u kancelariju, a samo 15 odsto kompanija dalo je zaposlenima mogućnost da dolaze u kancelariju određenim danima.

Prema istraživanju, 32 odsto kompanija je navelo da je stopa retencije (zadržavanju zaposlenih) bila veća od 90 odsto, a čak 27 odsto njih nije znalo kolika im je stopa retencije.

Rezultati istraživanja su pokazali i da 54 odsto kompanija uvek pruža povratnu informaciju kandidatima, dok su ostali naveli nedostatak vremena i neadekvatne prijave kao glavne razloge za nedostatak povratnih informacija, saopštio je Infostud.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
posao poslovi poslodavci zaposleni

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana