Tekst objavljen: 29.05.2020 13:25        


Američka banka Goldman Sachs u izveštaju klijentima je navela kako nema nameru da investira u kriptovalute poput bitkoina

J.P. Morgan nazvao bitkoin "Prevarom koja će na kraju eksplodirati"

Goldmanovi stratezi su u analizi uticaja koje je panedmija koronavirusa imala na američku ekonomiju dosta prostora posvetila upravo bitkoinu i ostalim virtualnim valutama.

– Kriptovalute uključujući i bitkoin ne mogu se smatrati klasom imovine, kažu u Goldmanu.

Stratezi Goldlmana detaljno su naveli razlog zbog kojih se krpitovalute ne mogu smatrati imovinom. Između ostalog, one ne generišu novčani tok kao obveznice ili zarade kroz izloženost globalnom ekonomskom rastu.

– Verujemo da sigurnost koja primarno zavisi od toga je li neko spreman da plati višu cenu za krpiptovalutu, nije primerena investicija za naše klijente, pišu u Goldmanu.

Goldman je oborio ideju da je bitkoin “oskudni resurs”

Goldman je usporedio neverovatan rast bitkoina s kraja 2017. – kada je porastao blizu 20.000 dolara – s holandskom “manijom tulipana” iz 17. veka, jednog od najpoznatijih špekulativnih mehurića u istoriji. Slična su poređenja prethodno napravili rukovodioci banaka – ponajviše J. P. Morgan, odnosno njegov izvršni direktor Jamie Dimon, koji je bitkoin nazvao “prevarom” koja će na kraju “eksplodirati”.

Goldman je oborio ideju da je bitkoin “oskudni resurs”, primećujući da su neki od najvrednijih kovanica – bitkoin cash i bitkoin SV – “viljuške”. To znači da su novi novčići stvoreni iz promena u protokolu bitkoin mreže.

Banka je kriptovalute takođe nazvala vodičem za nezakonite aktivnosti

Investitori u bitkoin često tvrde da je ograničena ponuda digitalne imovine deo onoga što podupire njenu vrednost i čini je potencijalnom „zaštitom“ od valuta koje su osetljive na devalvaciju u vreme ekonomske krize. Banka je kriptovalute takođe nazvala “vodičem za nezakonite aktivnosti”, ističući njihovu upotrebu u lažnim shemama i pranju novca.

Ipak, stavovi Goldmanovih stratega nikako se ne mogu nazvati dominantnima u finansijskom svetu.“Važno je napomenuti da su konkurenti Goldman Sachsa Fidelity i JP Morgan značajno investirali u kriptovalute”, rekao je Dave Hodgson, glavni direktor prodaje i izvršni direktor NEM Ventures, kompanije za rizični kapital usmerene na kripto valute.

Fidelity je prošle godine osnovao zasebnu jedinicu posvećenu kliringu i čuvanju kriptovaluta, dok je J. P. Morgan razvio vlastitu internu digitalnu valutu, “JPM Coin”, za isplate.„Iako je volatilnost visoka, uspešnost iz godine u godinu, a sada već deceniju, kontinuirani je trend koji se temelji na držanju imovine, a ne na trgovanju volatilnošću.

Smatrajući da je to za njihove ulagače nezamislivo, Goldman Sachs je rizikovao da će njegovi investitori propustiti jedan od najučinkovitijih klasa imovine u posednjih 100 godina, bez obzira na poslednjih 10 godina. “, zaključuje Hodgson.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
prevara JP Morgan kriptovalute bitkoin

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana