Tekst objavljen: 06.05.2020 13:55        


Nedavno istraživanje pokazalo je da 61 odsto trgovaca menja svoju kratkoročnu medijsku strategiju, dok samo 9% planira dugoročne promene usled pandemije korona virusa. Digitalni oglasi, društveni mediji i video na mrežama su formati koji će se povećati u kratkoročnom medijskom planu, navodi se upetom delu Novaston vodiča "Kako preživeti 'korona' situaciju"

Kako korona utiče na marketing i oglašavanje?

U Srbiji je gledanje televizije povećano za oko 20 odsto u odnosu na isti period prošle godine, ali su kod nas i u regionu tokom prve dve nedelje od uvođenja vanrednog stanja sajtovi zabeležili rast poseta čak 50 do 60 odsto.

Prema pisanju agencije Kliping, aprilska istraživanja pokazuju da će promene biti drastičnije od planiranih, ispitanici su shvatili ozbiljnost posledica koronavirusa, pa tako čak 86 odsto smatra da će trenutna situacija imati ogroman uticaj na budžete za oglašavanje u drugom kvartalu.

Dodatno, 43 odsto njih smatra da će se taj trend nastaviti i u trećem kvartalu, svega jedna desetina očekuje da će situacija u tom periodu biti bolja, a 13 odsto ispitanika smatra da će se posledice osećati i u četvrtom kvartalu."U istraživanju koje je sprovela firma Interactive Advertising Bureau (IAB) jasno se vide razlike u očekivanjima oglašivača sa jedne i medija sa druge strane.

Mediji su očekivali da će budžeti za digitalni marketing opasti 21 odsto, dok ova cifra iz ugla oglašivača iznosi 33 odsto. Mogući razlog ovom neslaganju je što su se prvi fokusirali na ekonomske indikatore, dok su drugima u fokusu bili indikatori zasnovani na pandemiji", navodi se u Novastonovom vodiču.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Primećuje se manja potrošnja u sektorima putovanja ili maloprodaje, ali su internet usluge dostave hrane, striming ili internet vesti pojačale prisustvo na mreži kako bi preuzele što veći udeo na tržištu i povećale potrošnju.

"S obzirom na to da mnoge kompanije smanjuju svoje marketinške budžete, očekuje se oštar pad cena CPM-a i CPC-a zbog pada konkurencije. To je i prilika da neki trgovci steknu nove kupce po nižim troškovima, jer potrošači više vremena provode čitajući ili gledajući vesti", dodaje se u analizi.

Video kampanje će verovatno imati manje budžete, ali će ostati dominantni vid oglašavanja. Video format digitalnih reklama je trebalo da zabeleži veliki porast u pogledu budžeta tokom ove godine u SAD-u, po nekim predviđanjima čak 26.2%.

"Nova realnost je da će budžeti za ovaj vid reklame tokom prve polovine 2020. godine u najboljem slučaju porasti za 7.8 odsto, a u najgorem opasti za 5.2 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Tokom prvog kvartala 2020 video reklame su nastavile tendenciju rasta iz prethodnog perioda, pa je potrošnja porasla između 10.5 i 17 odsto. Pretpostavlja se da će budžeti za video kampanje tokom drugog kvartala opasti po godišnjoj stopi od 1.3 do 21 odsto", navodi se u Vodiču.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novaston vodič marketing digitalni marketing oglašavanje korona virus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana