Tekst objavljen: 30.06.2021 13:25        


Letnja sezona uzima maha, a veliki broj naših građana već je krenulo put Istre i hrvatske obale

Kakve su cene ovog leta na hrvatskom primorju?


Nova vest je da državljani Srbije sada mogu da uđu u Hrvatsku bez ograničenja, odnosno pod istim uslovima koji su bili na snazi pre mera uvedenih radi sprečavanja širenja korona virusa.

Što se tiče cena, one su u hrvatskim letovalištima, u poređenju sa onima kod nas , između 30 i 50 odsto više u zavisnosti od turističkog mesta koje odaberete. U poređenju sa tamošnjim prošlogodišnjim cenama, cene su ove godine gotovo iste.

Deset noćenja u sezoni 800 evra

Za desetodnevni boravak uglavnom bi trebalo da izdvojite sličnu sumu kao i pre pandemije, pa je za najtraženije termine u julu i avgustu potrebno spremiti oko 800 evra za 10 noćenja u dvokrevetnoj hotelskoj sobi.

Cena smeštaja u apartmanima u Istri sredinom jula kreće se oko 50 evra u Rovinju i Lošinju, odnosno 40 evra u Puli i Opatiji. U Poreču su cene nešto povoljnije, pa se noćenje može naći već za tridesetak evra.

Slične cene su i na Pagu, dok je noćenje u hotelima na ostrvu od 65 evra. U Šibeniku noćenje košta od 35 evra.

I u južnom delu hrvatskog primorja cene se ne razlikuju mnogo. Noćenje u privatnom smeštaju u Makarskoj košta oko 50 evra, a na ostrvu Brač možete letovati za 40 do 50 evra po danu. U Dubrovniku se noćenje kreće i do 100 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kafa oko 1,5 evro, pivo oko 2,5, ručak u restoranu oko 9,5 evra

Ako pogledamo ostale troškove, kao što su cene hrane i pića, cene se u odnosu na prošlu godinu nisu drastično menjale. Da bi u Rijeci i Puli popili šoljicu kafe potrebno je da izdvojite u proseku oko 1,4 evra, u Poreču 2 evra, a u Šibeniku 1,3 evra.

Da bi popili jedno pivo, u Rijeci treba da izdvojite od 2 do 3 evra, a u Puli od 2 do 6, a u Poreču od 2 do 3,5. U Šibeniku za pola litre piva treba da izdvojite od evro do 6 evra.

Što se tiče obroka u restoranu, za jednu osobu, u Rijeci će vas koštati između 6,6 i 14 evra, kao i u Puli. U Šibeniku se cene ručka kreću od 5 do 14 evra. U slučaju da odlučite da se počastite večerom u nekom od luksuznijih restorana na hrvatskom primorju, potrebno je da izdvojite od 26,6 evra do 112 evra po osobi.

Putarine oko 37 evra

U Hrvatskoj se putarine plaćaju prema pređenim kilometrima, a pored autoputa, potrebno je platiti i putarinu za tunel Učka kao i za most do ostrva Krk. Većina autoputeva ima zatvoreni sistem naplate, što znači da prilikom ulaska na autoput dobijate naplatu putarine, a na izlasku plaćate.

U zavisnosti od toga na koji deo primorja putujete cene su, logično, različite. U slučaju da ste se uputili za Šibenik potrebno je da odvojite 37,3 evra, za Rijeku oko 26,5 evra, a za Istru oko 25,3 evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
hrvatsko primorje cene hrvatska more Hrvatska letovanje letovanje 2021

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana