Tekst objavljen: 22.06.2022 14:55        


Zašto bi agencija odgovarala za nešto na šta nema apsolutno nikakav uticaj, kao što je otkazivanje leta ili kašnjenje polaska, kažu u Juti

Kašnjenje ili otkazivanje leta moraju da se najave putnicima


Posle nekoliko otkazanih letova za Tiranu, Solun, Ljubljanu, Hanover..., kao i gotovo svakodnevno veliko kašnjenja čartera za Tursku, Grčku... putnici u Srbiji pitaju da li će tokom letnje sezone ovo možda postati praksa i šta mogu da očekuju u slučaju da njihovi aranžmani uključuju i avionski prevoz. Iako je kompanija „Er Srbija” saopštila zvanično da je tokom vikenda došlo do kašnjenja i otkazivanja pojedinih redovnih letova iz tehničkih razloga i zbog toga se izvinila putnicima, u turističkim agencijama kažu da nedostaje komunikacija i blagovremene informacije koje oni moraju da prenesu putnicima. Iako su se pre početka sezone o svemu dogovorili s predstavnicima ove avio-kompanije, druga strana dogovor jednostavno ne poštuje.

Poslednjih dana pojedini turistički poslenici imaju i dodatni problem s „Er Srbijom”, jer ih u obaveznom zakonskom roku ne obaveštava kolika je doplata po putniku zbog cene goriva, pa kada istekne rok u kojem i agencija o tome mora da obavesti putnike ne preostaje im ništa drugo nego da oni u ime gostiju reše ovaj problem. S tim što te doplate nisu male i iznose 20, 30 i 50 evra po putniku. Osim toga kako je moguće pitaju iz agencija da za redovne letove nema doplate razlike za gorivo, a za čartere ima, kada se isti kerozin toči i tamo i ovde?

Nacionalni avio-prevoznik, kažu u Juti, ima odeljenje samo za čarter-letove i trebalo bi da su oni u svakom trenutku informisani da li će neki avion poleteti ili ne.

– Šta god da je razlog postoji način da se to na vreme objasni i da agencije kao organizatori putovanja imaju dovoljno vremena da obaveste putnike o bilo kakvoj promeni. Mi ne možemo da biramo ni let ni vreme poletanja, biramo samo poslovnog partnera, a to je u ovom slučaju „Er Srbija”. Naši ugovori imaju i klauzulu u kojoj se avio-kompanija ograđuje od bilo kakve odgovornosti u ovakvim situacijama, što je neprihvatljivo. Zašto bi agencija odgovarala za nešto na šta nema apsolutno nikakav uticaj, kao što je otkazivanje leta ili kašnjenje polaska. Mi imamo primer nekih drugih avio-kompanija koje u ovakvim situacijama apsolutno preuzimaju svu odgovornost, a ona pre svega podrazumeva blagovremeno obaveštavanje putnika o svim promenama –kaže Aleksandar Seničić, direktor Jute.

On dodaje da je vrlo komplikovano u ovakvim situacijama objasniti putnicima koji dolaze i iz unutrašnjosti (imaju troškove tog puta) da je let otkazan. On kaže da se onda predstavnici agencija suočavaju sa njima i pokušavaju da reše problem, što bi u suštini trebalo da radi avio-kompanija.

U saopštenju koje je „Er Srbija” poslala pre nekoliko dana, posle kašnjenja letova, navodi se da kompanija angažuje i dodatne resurse da bi se unapredila podrška putnicima, a kažu i da su bezbednost putnika i članova posade najvažniji za „Er Srbiju”. Povodom ove situacije oni su objasnili da je u ovom trenutku situacija u putničkom avio-saobraćaju u celoj Evropi opterećena velikim izazovima, koji se pre svega odnose na posledice dvogodišnje krize usled pandemije virusa korona, te posledična ograničenja u putovanjima i veliko smanjenje tražnje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


– Svi sektori putničkog avio-saobraćaja u Evropi, od održavanja aviona, preko zemaljskog opsluživanja, aerodroma, do avio-kompanija, suočavaju se sada sa izuzetnim sezonskim rastom tražnje s jedne strane i relativno ograničenim resursima sa druge, uključujući i manjak ljudstva. Putnički avio-saobraćaj je visokopovezana industrija, tako da kašnjenje i odlaganje u bilo kom njenom segmentu nužno dovodi do daljih faznih kašnjenja i potencijalnih otkazivanja letova – navode u „Er Srbiji” i dodaju da se ta kompanija, kao sastavni deo evropskog putničkog avio-saobraćaja, takođe suočava sa sličnim izazovima.

I kada se putnici nađu u ovakvoj situaciji, ko što je nenajavljeno kašnjenje ili otkazivanje leta obično se postavlja pitanje koja su njihova prava i da li je avio-kompanija dužna da im nadoknadi štetu.

U slučaju čartera situacija je nešto komplikovanija, jer avio-kompanija uvek može da kaže da je razlog tehnički problem i da je bezbednost putnika najvažnija, ali u organizacijama potrošača sugerišu da putnici svakako treba da ulože reklamaciju. Srbija i zemlje koje nisu članice EU primenjuju jedinstvenu regulativu, a to je Pravilnik o pravu putnika prilikom uskraćivanja ukrcavanja u avion, kašnjenja ili otkazivanja leta. Putnici imaju pravo na jednu ili dve vrste naknade, u zavisnosti od okolnosti. Nekad imaju pravo samo na povraćaj novca, a drugi put mogu da naplate i naknadu štete. Ukoliko je let, na primer, otkazan zbog vremenskih prilika, bezbednosti na aerodromu ili drugih razloga na koje avio-kompanija ne može da utiče, putnici imaju pravo na povraćaj novca ili da zamene let. Isto važi i u slučaju da kompanija otkazuje let više od dve nedelje pred put.

Putnik može da bira između alternativnog leta i povraćaja novca. Najčešće se dešava da kompanije ponude drugi let, ali ne navode mogućnost vraćanja novca.

„Ukoliko avio-kompanija otkaže let manje od dve nedelje pred put, i to zbog razloga na koje može da utiče, putnici imaju pravo da im, uz novac za kartu, bude isplaćena i naknada štete, navodi se u pravilniku.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kašenjenje leta aviosaobraćaj otkazivanje leta putnici prava putnika Air Serbia

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana