Tekst objavljen: 29.09.2023 16:45        


Rast prodaje kineskih automobila u Evropi je evidentan, sa kompanijama kao što su MG i BYD koji izazivaju evropske proizvođače kako cenom tako i tehnologijom

Kineski proizvođači automobila osvajaju evropsko tržište?


Kineski automobili su, po svemu sudeći, više nego spremni da se suprotstave evropskoj konkurenciji. Brojke ne lažu, a one jasno pokazuju da kineski proizvođači poput BYD-a i MG-a beleže dramatičan rast prodaje na evropskom tržištu. Analize sa napominju da kineski automobili ne samo da se nose sa evropskim rivalima kada je u pitanju tehnologija, već često i nadmašuju njihove performanse, a to sve po ceni koja je niža za najmanje 20 procenata.

BYD, jedan od vodećih kineskih proizvođača električnih vozila, prošlog avgusta je prodao samo 186 automobila u Evropi. Međutim, u avgustu ove godine, ta brojka je skočila na 2685 prodatih vozila. Njegov model Atto 3 ne samo da se dobro prodaje, već je i premašio prodaju modela kao što su BMW serije 5 i Mercedesova E klasa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


S druge strane, MG, deo kineskog giganta SAIC, takođe je postigao zapažene rezultate. Kompanija je prošlog avgusta prodata 5338 automobila, dok je ove godine ta cifra narasla na 14.411. Samo u ovoj godini, MG je u Evropi prodao 132.785 automobila. Njihov model MG4 se sada nalazi među 40 najprodavanijih automobila u Evropi, a kompanija je zabeležila bolje prodajne rezultate od Volvoa, Suzukija i Minija.

Naravno, nije sve u rastu kineskih marki. Tesla, čiji su delovi automobila proizvedeni u Kini, takođe beleži rast, kao i drugi proizvođači kao što su Jeep, Cupra, Renault i luksuzni Lexus.

U svetlu ovih podataka, pitanje je kako će se tradicionalni evropski proizvođači automobila prilagoditi novim izazovima, posebno ako se u obzir uzmu i najavljeni novi porezi na kineske proizvode. Bez obzira na sve, jedno je sigurno: kineski proizvođači automobila su ozbiljni igrači na evropskom tržištu i njihov uticaj će samo rasti u narednom periodu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
MG kina evropa automobilizam BYD

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana