Tekst objavljen: 04.07.2022 16:45        


Teslin udeo na tržištu električnih vozila mogao bi da padne sa 70 procenata danas na samo 11 procenata do 2025. godine zbog povećane konkurencije Dženeral Motorsa (General Motors) i Forda, tvrdi najnovije izdanje godišnje studije (Bank of America Merrill Lynch) "Ratovi automobila"

Ko će do 2025. praviti najviše električnih automobila?


Prema autoru istraživanja Džonu Marfiju, višem analitičaru automobila u Bank of America Merrill Linch, dva giganta iz Detroita će prestići Teslu do sredine decenije, kada će svaki imati oko 15 odsto udela na tržištu električnih vozila. To je povećanje od oko 10 procenata tržišnog udela u odnosu na sadašnje stanje oba proizvođača automobila, sa novim proizvodima kao što su F-150 Lightning i električni pikapovi Silverado EV koji će pokrenuti spektakularan rast, piše InsideEVs.

Marfi veruje da će Tesla izgubiti svoju dominantnu poziciju na tržištu električnih vozila jer ne proširuje svoj portfolio dovoljno brzo da bi bio ukorak sa starim proizvođačima automobila i novim startapovima koji povećavaju svoju ponudu električnih vozila.

Analitičar kaže da je izvršni direktor Tesle Elon Musk imao vakum u poslednjih 10 godina u kojima je mogao da radi tamo gde nije bilo velike konkurencije, ali "taj vakum počinje da se sada na ogroman način popunjava u naredne četiri godine veoma dobrim proizvodom".

Tesla je više puta odlagao Cibertrak (Cybertruck) a planovi za Rodster (Roadster) sledeće generacije su takođe odbačeni. Prema najnovijim ažuriranjima kompanije, i električni kamion i sportski automobil će ući u proizvodnju negde sledeće godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Izvršni direktori Forda i Dženeral Motorsa (General Motors) rekli su da planiraju da preotmu titulu najboljeg proizvođača električnih vozila od Tesle kasnije ove decenije. Ford procenjuje da će proizvesti 2 miliona električnih vozila širom sveta do 2026. godine, dok GM kaže da će imati kapacitet od više od 2 miliona EVs u Severnoj Americi i Kini zajedno do 2025. godine.

Druga predviđanja iz ovogodišnje studije "Ratovi automobila" uključuju činjenicu da će oko 60 odsto novih tablica do 2026. godine modela biti ili EV ili hibrid i da će prodaja električnih vozila porasti na najmanje 10 odsto prodajnog tržišta u SAD do tog perioda.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
električni automobili proizvodnja električnih automobila 2025 tesla elon musk

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana