Zvanični kurs Evra za dan 19.10.21. :: 117.5717 rsd
Tekst objavljen: 20.06.2019 12:40        


Francuska i Nemačka su od retkih evropskih zemalja koje bi mogle profitirati od eskalacije trgovinskog rata između SAD i Kine, predviđaju ekonomisti iz kompanije za finansijske usluge "Barclays"

Koje evropske države bi mogle da profitiraju od trgovinskog rata SAD i Kine?

Američki komesar za trgovinu Vulbur Ros ponovio je u ponedeljak da je predsednik Donald Tramp spreman da uvede nove carine na preostalih 300 milijardi kineskog uvoza ako ne dođe do trgovinskog sporazuma.

Međutim, Kristijan Keler, šef ekonomskih istraživanja u "Barclays", u svojoj analizi navodi kako bi dodatni američki nameti mogli dovesti do zamene u međunarodnom trgovanju, i da bi zbog toga neke od evropskih zemalja mogle zameniti SAD, piše CNBC.

Francuska, Nemačka, ali i Velika Britanija imaju najveću šansu da postanu novi saveznici Kine, i da u potpunosti zamene SAD – ističe Keler.

Svoju tezu stručnjaci iz "Barclays" temelje upravo na najgorem scenarijumu u kojem bi SAD uveo 25 odsto carine na gotovo svu kinesku robu, čime bi se bilateralna trgovina smanjila za oko 30 odsto.

U tom slučaju, Kelerov tim očekuje gubitak od 0,1 odsto BDP evrozone koji je temeljen na trgovini između SAD i Kine koja iznosi 1,6% odsto dodate vrednosti u evro području. Međutim, Keler da kako bi upravo taj gubitak mogao biti nadoknađen zamenom trgovinskih partnera.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

No nije sve tako pozitivno za Evropu. Osim potencijalno pozitivnog raspleta po Evropu, stručnjaci iz "Barclays" predviđaju da će negativno raspoloženje imati i negativan uticaj na evropsku ekonomiju, i da bi evrozona pre svega mogla zapasti u 'industijsku recesiju' zbog sve manjeg globalnog poslovnog poverenja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
ekonomija trgovinski rat SAD kina Nemačka Francuska Barclays

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana