Tekst objavljen: 02.09.2020 12:55        


Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović rekao je da je privreda u drugom kvartalu funkcionisala pod jakim uticajem epidemije i mera koje je vlada preduzela i da su te mere su sačuvale ekonomsku stabilnost i radna mesta

Koje profesije najbrže dolaze do posla tokom pandemije?

Prema njegovim rečima početkom godine broj nezaposlenih bio je 515.000 i u avgustu je došlo do smanjenja broja. Dodaje da u odnosu na prethodnu godinu imamo isti broj nezaposlenih i da mere vlade imaju puni efekat i smisao.

“Siguran sam da ćemo do kraja godine, a videćemo kako će funkcionisati naredna godina, očuvati tu stabilnost i verujem da ćemo i sledeće godine imati pad broja lica na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje”.

Do posla najlakše dolaze informatičari, inženjeri građevinske struke i mašinstva, ekonomisti, građevinski radnici, lekari i medicinsko osoblje.

Statistika beleži da je pojačana tražnja za kuririma, dostavljačima, socijalnim radnicima, negovateljima.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje kaže da tržište rada potpuno funkcioniše, i da postoji i neznatan broj otpuštanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

“U uslovima epidemije najviše je pogođen sektor turizma, ugostiteljstva, mini trgovina, saobraćaja. Vrlo brzo po prestanku vanrednog stanja i to tržište se stabilizovalo. Turizam jedino nije zabeležio pojačana zapošljavanja, ali sektor trgovine svakako jeste”, objašnjava Martinović.

Zoran Martinović objašnjava da je u vreme epidemije i vanrednog stanja uvedena mogućnost elektronskog prijavljivanja službi za zapošljavanje i da su nezaposlena lica obavešetna da neće biti brisana sa evidencije do daljeg zato što mnogi nisu bili u mogućnosti da se prijave.

“Mere koje je vlada preduzela i program ‘Moja prva plata’ koji treba da uključi oko 10.000 mladih ljudi svakao će uticati na to da tržište rada i dalje bude stabilno”, poručuje direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pandemija posao potraga za poslom korona virus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana