Tekst objavljen: 17.09.2023 18:00        


Građani, kojima se penzija približava, se često nalaze u zbunjujućoj situaciji kada treba da krenu u računanje svojih primanja u starosti

Kolika će vam biti penzija sa 20 godina radnog staža?


Tako nam se javio jedan čitalac koji je pitao kolika će mu biti penzija, s obzirom na to da će pred penziju imati samo 20 godina radnog staža, koje je proveo prijavljen na platu jednaku ovogodišnjem minimalcu.

Prema zvaničnoj računici ako je neko radio 20 godina, prijavljen na platu u visini ovogodišnje minimalne zarade, u starosti ga očekuje nešto više od 100 evra mesečno, tj. da budemo precizni tačno 11.862 dinara.

Evo kako izgleda formula za računanje penzija

Formula za izračunavanje nije nimalo jednostavna ali je suština u tome da što je veća plata tokom radnog staža, to je veća i penzija. Visina penzije, praktično, je jednaka proizvodu ličnog i opšteg boda.

Da bismo došli do ličnog boda, moramo da izračunamo lični koeficijent. Do njega dolazimo kada svaku našu godišnju zaradu podelimo sa prosečnim republičkim zaradama u odgovarajućim godinama, a onda zbir dobijenih iznosa podelimo sa godinama staža.

Od 1. 1. 1970. do 2002. godine zarada se uzima u neto iznosu, a od 2003. u bruto iznosu. Kad znamo koliki nam je koeficijent, njega množimo sa godinama staža i dobijamo lični bod.Dobijeni iznos pomnožimo sa opštim bodom koji od januara 2023. iznosi 1.111,25 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Visina ostalih penzija

Prema računici koju je Fiskalni savet uradio za "Blic Biznis", svi koji su 40 godina radili za minimalac (koji se od 1. januara popeo na nešto više od 40.000 dinara) danas mogu da računaju na penziju od 23.596 dinara.

Za one koji su 40 godina zarađivali više od minimalne zarade i platu od oko 50.000 dinara mesečno penzija bi bila 29.495 dinara.One koji su zarađivali 70.000 dinara sledovala bi penzija od 41.290 dinara, dok za zaradu od 90.000 dinara može da se očekuje penzija od oko 53.000 (53.090 dinara).

- Nakon poslednjih povećanja penzija, primanja za penzionisane radnike sa 40 godina staža iznose u ovoj godini oko 58 do 59 odsto njihove zarade. To je relevantniji pokazatelj nego li odnos prosečne penzije i prosečne plate (koji se razumljivo u široj javnosti najčešće citira), jer u prosečnu penziju ulaze i porodične penzije, i invalidske penzije (koje su godinama bile podložne malverzacijama), kao i poljoprivredne penzije - što umnogome obara prosečan iznos penzije- rekao je za "Blic Biznis" član Fiskalnog saveta, Nikola Altiparmakov.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nikola altiparmakov visina penzije penzije 20 godina staža

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana