Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 10.11.2021 12:25        


Proslava krsne slave svakom domaćinstvu predstavlja važan događaj tokom godine koji rado iščekuju, ali za koji je potrebno izdvojiti pozamašnu sumu novca

Koliko će nas koštati spremanje slave ove jeseni?


Međutim, sudeći po poskupljenjima koja se dešavaju gotovo na sedmičnom nivou, čini se da će ove godine za pripremu slave biti potrebno dosta više novca nego prethodne. Poskupljenja energenata i ekonomska kriza odražavaju se na cene namirnica, a time i na džep potrošača.

Za proslavu krsne slave domaćinstva su. zavisno od broja gostiju, prethodnih godina u proseku izdvajala oko 500 evra. Ipak, čini se da će ove godine iz različitih razloga ta suma biti značajno viša, procenjuje se za čak 20 do 30 odsto, što će ozbiljno udariti potrošače „po džepu“.

Na rafovima u prodavnicama cene rastu od početka godine. Hrana je u proseku poskupela 9,1 posto, te je osim ulja i mesa povrću najviše podignuta cena.

Cena povrća skočila je za čak 30 posto, tako da je za kupovinu krastavca potrebno izdvojiti 120 dinara za kilogram, 200 za paradajz, dok cena crvene paprike iznosi oko 400 dinara. Na pijačnim tezgama može se primetiti i poskupljenje kupusa, i to čak duplo u odnosu na prethodnu godinu, te umesto 30 sada je potrebno izdvojiti 60 dinara kako bi se kupio kilogram.

Kad je reč o povrću, važno je napomenuti da je za kupovinu ulja, koje je neophodno za njenu pripremu, iz novčanika potrebno obezbediti od 180 do 220 dinara za litar, u zavisnosti od vrste i prodajnog mesta. Ulje je poskupelo čitavih 45 posto u odnosu na cenu od 140 dinara koja je do skoro bila na snazi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Pečenje, kao najvažniji „sastojak“ slavske trpeze, ove godine biće skuplje, jer je, sudeći po cenama, sirovo meso u prodavnicama poskupelo oko 9,4 odsto. Cena žive prasetine kreće se od 120 do 200 dinara u zavisnosti od dela zemlje, pokazuju podaci sa sajta Ministarstva poljoprivrede – Sistem tržišnih informacija poljoprivrede Srbije. Cena jagnjadi kreće od 230 do 270 dinara, a za 20 ljudi potrebno je najmanje šest do sedam kilograma pečenja.

Za kupovinu sirovog mesa treba „iskeširati“ oko 900 dinara za kilogram junetine, umesto 700 kada smo kupovali prethodne godine. Svinjsko meso košta oko 600 dinara, u odnosu na prethodu cenu od 480, a piletina je skočila sa 250 na 350 dinara.

Ništa bolja situacija nije rezervisana ni za novčanike onih koji proslavljaju posnu krsnu slavu. Kako su potrošači i navikli, cena ribe „skače“ pred Sv. Nikolu, slavu koju proslavlja najveći broj Srba. Za ovu kupovinu potrebno je izdvojiti različitu sumu u zavisnosti od vrste ribe, a trenutno je cena kilograma šarana oko 350 dinara.

Potrošači su veoma zabrinuti zbog poskupljenja namirnica. Za sve one potrepštine koje smo ranije kupovali sada je potrebno izdvojiti dosta više novca. Tome je doprinela kako ekonomska kriza, tako i koronavirus.

„Naravno da sam zabrinuta. Ako cena sad ovoliko skače, čemu mogu da se nadam do 19. decembra kada budem spremala slavu? Koliko će tek tada poskupeti riba?“, kaže zabrinuto naša sagovornica Bojana M.

Goran Papović iz Udruženja potrošača objašnjava za naš portal da je najveći problem sa povećanjem cena to što nema kontrole tržišnih uslova, te da smo ostavljeni „na mislost i nemilost onih koji o tome odlučuju, a to su u ovom slučaju prodavači“.

„Poskupljenje energenata, koji generalno prave input da nešto poskupi, oni koriste kao izgovor, a mnogi od njih su već ranije sve ukalkulisali. Ne razumemo zašto ne postoji ozbiljan tržišni nadzor i da neko bude kažnjen. Još uvek ne poslujemo tržišno i ne poštujemo potrošače“, kaže Papović.

On kao još jedan problem ističe da je zbog poskupljenja povećana količina proizvoda kojima prolazi rok, a koje niko ne kupuje jer to ne može da priušti.

„Kad uđete u velike markete videćete neverovatan broj proizvoda kojima se bliži istek trajanja, a oni drže visoku cenu, dok svakom potrošaču i dinar poskupljenja utiče na ukupan budžet. Da li stvarno ima prostora za poskupljenje nekih proizvoda?“, kaže Papović.

Na pitanje hoće li biti dodatnih poskupljenja pred slave, odgovara da će se to verovatno desiti, ali da je prilično siguran da to neće izazvati povratnu reakciju kupaca kakvoj se prodavci nadaju.

„Biće pokušaja udara. Mnogi trgovci, proizvođači pokušaće da zarade kad su slave u pitanju, ali se plašim, u stvari siguran sam, da se neće nešto „ovajditi“. Biće poskupljenja bez daljnjega, ali koja je tu kalkulacija ne znam“, završava Papović.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
pripreme za slavu slavska trpeza slava poskupljenja 2021 Goran Papović

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana