Tekst objavljen: 20.03.2023 15:50        


Ne poseduju svi farmeri zemlju koju obrađuju, a mnogi se odlučuju za iznajmljivanje, a u zemljama EU godišnje cene zakupa jednog hektara poljoprivrednog zemljišta značajno variraju od zemlje do regiona

Koliko košta da se u EU iznajmi jedan hektar?


Iznajmljivanje jednog hektara obradivog zemljišta ili trajnog travnjaka tokom 2021. išlo je od 62 evra u Slovačkoj do 836 evra u proseku u Holandiji.

Među regionima EU, iznajmljivanje jednog hektara poljoprivrednog zemljišta bilo je najskuplje 2021. godine u holandskom regionu Flevoland – 1.721 evro po hektaru, zatim Kanarskim ostrvima u Španiji, gde je koštao 1.119 evra i Atiki u Grčkoj, 927 evra po hektaru.

S druge strane, cene zakupa bile su najniže u švedskim regionima Melersta Norland i Ovre Norland, gde je cena u obe bila 25 evra po hektaru, zatim Vihodne Slovensko u Slovačkoj (42 evra).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Među zemljama EU koje su prijavile specifične cene zakupa obradivog zemljišta i travnjaka, iznajmljivanje travnjaka je uvek bilo jeftinije od zakupa obradivog zemljišta.

Zakupnina za jedan hektar travnjaka u 2021. kretala se od najnižih 39 evra u proseku u Slovačkoj do 337 evra u proseku u Irskoj, u poređenju sa cenama zakupa za obradivo zemljište koje su varirale između 79 i 466 evra u iste dve zemlje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
holandija slovačka evropska unija hektar zemljišta poljoprivreda iznajmljivanje zemljišta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana