Tekst objavljen: 15.02.2023 12:00        


Cena litre dugotrajnog mleka sa 2,8 odsto mlečne masti, u proseku iznosi 155 dinara u marketima u Srbiji

Koliko od jednog litra mleka zarade farmeri, mlekare, prodavnice i država?


Farmeri koji uzgajaju krave koje daju mleko, već dugo vremena se žale da u toj ceni, samo mleko čini manji deo cene, a da najviše odlazi svim ostalim posrednicima na putu od farme do prodavnice. Koliko u jednoj litri mleka potrošač plaća kome u čitavom lancu, počevši od proizvođača, pa do same države?

Prema podacima koje je Danas dobio od niza različitih učesnika na tržištu mleka, počevši od proizvođača pa zaključno sa trgovcima, struktura cene mleka izgleda ovako.

U proseku, prvih 70 dinara predstavlja zaradu samih proizvođača koji sirovo mleko prodaju mlekarama, uglavnom najvećim u zemlji.

Mlekare dalje mleko prodaju trgovinskim lancima po ceni koja je opet u proseku od 90 do 125 dinara, da bi, kada stigne do potrošača litra koštala – sada prosečnih 155 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


U zavisnosti od toga da li su na akciji, ali i koji je proizvođač, litar je na rafovima danas mogao da se kupi za 130 do 160 dinara. Litar ili nešto malo manje od litra svežeg mleka dva poznata domaća proizvođača je od 135 do 160 dinara.

Najveći zaradu od litre mleka imaju trgovinski lanci, tvrde proizvođači mleka, jer njihova marža za mleko i mlečne proizvode po računici jednih ide do 45 odsto, dok pojedini tvrde da trgovci uzimaju još više.

1 komentar

  1. User image
    zoki 15.02.2023 12:21

    otkupna cena 40-50 dinara, a malo prodajna 200 din.
    KO JE ZARADIO A NIJE RADIO 150 dinar???

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prodavnice mlekare farmeri cena mleka mleko zarada od mleka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana