Tekst objavljen: 19.06.2022 12:00        


Transportna industrija u Srbiji se u poslednjih godinu i više dana suočava sa ozbiljnim manjkom profesionalnih vozača. Prema procenama stručnjaka fali ih oko 12.000, a taj manjak nastaje prvenstveno zbog njihovih odluka da krenu putem inostranstva tražeći bolje zarade

Koliko vozača nedostaje srpskom tržištu?


Problem pravi i starost obučenih vozača, koji zaoštrava i skup i strog proces licenciranja novih, te mladi ljudi najčešće ne biraju da se bave ovom profesijom.

Kako je Blic nedavno pisao, vozač kamiona u Srbiji može da zaradi od u proseku od oko hiljadu evra, a u pojedinim slučajevima, ako se odvaži da odvoza turu do Rusije, ona može ići i do 10.000 evra. Pored pozamašne zarade kod nas, oni se ipak u najvećoj meri odlučuju da odu u inostranstvo.

Plate vozača u evropskim zemljama istovremeno iznose oko 2.500 hiljade evra u proseku, i mogu da idu i do 4.000. Pritom je važno znati da vozači koji dođu u zapadnoevropske zemlje porodično, imaju manji porez na platu. Samcima se, recimo, od plate koja je 2.300 bruto, odbije 800 evra poreza, a ako imate porodicu taj odbitak je 400 evra - kaže nam Vinko M. koji je godinama vozio kamion u Srbiji, a sada za istu firmu to radi u Nemačkoj.

Plate vozača kamiona u Nemačkoj (bruto/mesečno)

Meklenburg - Zapadna Pomeranija 2.742 evra

Hamburg 2.628 evra

Tiringija 2.620 evra

Baden-Vitenberg 2.600 evra

Šlezvig-Holštajn 2.586 evra

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Problem i starost i cena licence

- Od 160.000 onih koji rade u ovom sektoru, svaki treći ima više od 51 godine, a za volanom je još aktivno i 719 vozača koji imaju više od 70 godina. Ove podatke izneo je Goran Aleksić, generalni direktor Poslovnog udruženja drumskog saobraćaja Srbijatransport, piše Euronews.rs.

Vozači se u našoj zemlji obrazuju u 28 srednjih škola i svake godine diplome dobije oko 1.000 đaka, a Aleksić napominje da je potrebno da bar još 3.000 vozača godišnje prođe kroz sistem edukacije van srednijih škola samo da bi imali dovoljno radnika koji bi zamenili one koji odlaze u penziju.

- Radni dan vozača traje oko 15 sati, dozvoljeno je oko 10 sati vožnje a ostalo vreme predviđeno je za utovare, istovare i duga čekanja. Osim što posao nije lak i odvojeni ste od porodice, ono što dodatno otežava poziciju vozača u Srbiji jeste činjenica da su u pojedinim preduzećima prijavljeni na minimalac, zatim mladi ne mogu da polažu za E kategoriju pre 21 godine, a licence su preskupe pa je mladićima potrebno oko 2.500 evra kako bi seli za volan. Sve to ih odvlači od ovog zanimanja i zato biraju nešto lakše i isplativije, rekao je nedavno za RINU vozač kamiona Mirko Starčević iz Čačka.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vozači vozači kamiona nedostatak vozača Nemačka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana