Tekst objavljen: 13.10.2022 15:15        


Kupovina stana od 60 kvadrata sada premašuje budžete onih koji zarađuju prosečan godišnji prihod u većini svetskih metropola

Koliko vremena treba da se otplati stan u Beogradu?


Slična situacija je i na tržištu nekretnina u Srbiji, gde onima koji primaju prosečnu platu i koji žele da kupe stan u Beogradu, sada treba nešto manje od 18 godina da otplate, i to ako za to odvoje celu mesečnu platu.

Što se tiče svetskih metropola slika nije ni malo bolja. Kako pokazuje najnoviji izveštaj švajcarske investicione banke UBS, "UBS Global Real Estate Bubble Index", npr. u Hong Kongu oni koji zarađuju i duplo veću mesečnu platu imaju velike muke da sebi priušte stan te veličine, a odnos cena kvadrata i primanja je 10 prema 1.

Tako u Hong Kongu za otplatu stana, onima koji primaju prosečnu platu, treba oko 24 godine, u Parizu okruglo 15, u Tokiju 14 godina, Londonu 13, Tel Avivu 12... Sa druge strane ako pogledamo dno liste UBS, kupovina stana je relativno izvodljiva u Los Anđelesu (gde treba 9 godina da se on otplati), Dubaiju (u kom treba oko 6 godina), Madridu i Majamiju u kojima prosečnim građanima samo 5 godina da otplate nekretninu.

Za kupce kuća u ovim gradovima pristupačnost takođe zavisi od hipotekarne stope i obaveze amortizacije. Ako su kamatne stope i stope amortizacije relativno visoke, opterećenje mesečnih primanja može biti čak i teško u gradovima sa niskim višestrukim odnosom cene i prihoda kao u npr. SAD, piše u izveštaju UBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Srbija

Da bi oslikali koliko je potrebno vremena otplatiti nekretninu u glavnom gradu Srbije treba prvo da pogledamo najaktuelnije podatke.

Prema poslednjem izveštaju RZS, u Srbiji u julu prosečna mesečna primanja su iznosila 73.114 dinara. Sa druge strane, kada potražimo podatke o prosečnim cenama stanova u Beogradu, u poslednjem polugodišnjem izveštaju RGZ, prosečna cena kvadrata u novogradnji u Beogradu je iznosila 2.237 evra, a u starogradnji 1.732 evra.

Za godinu dana prosečan građanin Srbije, koji prima tu prosečnu platu zaradi 7.479,5 evra.

Ako uzmemo da je prosečna cena stana od 60 kvadrata u novogradnji, iznosi 134.220 evra, a u starogradnji 103.920 evra.

To znači da onima koji primaju prosečnu platu, ako je celu odvajaju kako bi platili ovaj stan treba nešto manje od 14 godina (prema našoj računici 13,89 godina) za stan u starogradnji, a za stan u novogradnji skoro 18 godina (tj. prema našoj računici 17,9 godina).

Formular za Kamatica savetnika






Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja





Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stan u Beogradu stambeni kredit otplata kredita kupovina stana Republički geodetski zavod nekretnine nekretnine u beograd

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana