Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 01.07.2020 15:05        


Portugalija i Italija su na putu da prebace u državno vlasništvo svoje avio-kompanije koje pokušavaju da se izbore sa ekonomskim teškoćama izazvanim ili otežanim pandemijom koronavirusa

Korona ubrzava nacionalizaciju avio-kompanija

Portugalska vlada je potvrdila da nije mogla da postigne dogovor sa akcionarima o spasilčkom paketu od 1,2 milijarde evra za avio-kompaniju TAP, za koji je već dobila "zeleno svetlo" regulatora EU za konkurenciju.

Država je vlasnik 50 odsto kompanije TAP i zapretila je da će je potpuno nacionalizovati ukoliko američki biznismen Dejvid Nileman, koji je vlasnik 45 odsto, ne pristane na uslove sporazuma, uključujući veliko restrukturisanje firme.

Kako prenos mediji, Nileman nije želeo da pristane na veću operativnu kontrolu vlade ali bi pod određenim uslovima mogao da pristane na dezinvestiranje. Ukoliko ne bude kompromisa, uredba o renacionalizaciji biće poslata portugalskom predsedniku Marselu Rebelu de Sousi. Ministar infrastukture Pedro Santos rekao je u parlamentarnom odboru da je država "spremna da interveniše i spase kompaniju... privatni akcionar nastavlja da odbacuje uslove države", prenosi EURACTIV.com.

Kasnije je ministar priznao da uklanjanje TAP iz delimično privatnog vlasništva "nije idealan nego mogući model".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Spasilački paket za portugalsku avio-kompaniju dobio je u junu odobrenje Evropske komisije. Bio je ocenjivan u sklopu redovne procedure a ne po relaksiranoj proceduri o državnoj pomoći koja se primenjuje za kompanije teško pogođene posledicama pandemije. Vraćanju pod kontrolu države sve je bliža i Alitalija, nakon što je italijanska vlada izašla sa planom da spase tog avio-prevoznika sa tri milijarde evra. Konačan sporazum trebalo bi da bude postignut do kraja nedelje.

Nova uprava upravo je imenovana i plan je da se finansira nova kompanija koja će apsorbovati imovinu Alitalije dok će dugovi biti prepušteni stečajnom upravniku. Ministar industrije Stefano Patuaneli nedavno je rekao italijanskim poslanicima da bi nova Alitalija mogla više da se fokusira na letove na dugim relacijama dok je ministarka saobraćaja Paola De Mikeli rekla da će flota kompanije brojati oko 100 aviona. Angažman italijanske vlade na spasavanju avio-kompanije značiće mnogo posla za službe EU koje se bave zaštitom konkurencije jer je državno vlasništvo "znak upozorenja" za narušavanje jedinstvenog tržišta i Brisel bi mogao da postavi neke uslove u zamenu za odobravanje plana.

Spasavanje Alitalije verovatno se neće kvalifikovati za relaksiranu EU proceduru o državnoj pomoći pošto ta kompanija već godinama ima finansijske probleme.

Od izbijanja epidemije koronavirusa, koja je u martu i aprilu potpuno zaustavila avio-saobraćaj, evropski avio-prevoznici su dobili ili im je obećno više od 30 milijardi evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nacionalizacija avio saobraćaj avio kompanije korona virus portugal Italija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana