Tekst objavljen: 16.05.2021 16:00        


Tokom prošle godine su rastu ukupne profitabilnosti privrede najviše doprinela srednja i mala privredna društva, koja su za trećinu uvećala dobitak u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu su mala privredna društva zabeležila najizraženiji rast profitabilnosti, po stopi od 34,2 odsto, objavila je Agencija za privredne registre (APR)

Kriza najviše pogodila mikro preduzeća, mala i srednja imala najveći rast

Rast profitabilnosti je kod srednjih privrednih društava bio praćen rastom broja zaposlenih za 19.239 radnika, dok su mala privredna društva ostvarila bolji rezultat uz smanjenje broja zaposlenih za 5.144 radnika.

Najveći pozitivan neto rezultat su generisali veliki sistemi, čiji je ukupan dobitak uvećan za 2,2 odsto u poređenju sa prethodnom godinom, a ova društva su zabeležila i najveći rast broja zaposlenih- za 29.101 radnika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Posledice krize najviše su se odrazile na poslovanje mikro preduzeća. Ona su ostala u sferi negativnog rezultata, pri čemu je njihov gubitak smanjen za 16,4 odsto na godišnjem nivou, dok je broj zaposlenih povećan za 396 radnika u odnosu na prethodnu godinu.

Prema podacima APR-a za 2020. godinu u Republici Srbiji posluje ukupno 106.111 privrednih sruštava od čega je 87 odsto mikro preduzeća, 10,9 odsto malih, 1,7 odsto srednjih i 0,4 odsto velikih privrednih društava.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mikro i mala preduzeća mala i srednja preduzeća pandemija ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana