Tekst objavljen: 15.02.2021 12:00        


Za jednog izvršnog direktora koji ne prima platu, primanja Ilona Maska u 2020. porasla su do neslućenih visina, piše CNN biznis

Mask će uskoro biti još bogatiji

Naime, dobio je četiri opcije da kupi 8,4 miliona akcija Tesle tokom 2020, prema pravu zaposlenih u kompaniji da kupe akcije po ceni nižoj od tržišne, a nakon odbitka cene akcija, ti blokovi opcija bili bi pojedinačno vredni 6,2 milijarde dolara prema prekjučerašnjoj zaključnoj ceni Tesline akcije na berzama.

Ukupna vrednost samo tih opcija od 24,8 milijarde dolara veća je je nego imovina Maskov imetak pre godinu dana kada ga je Forbs svrstao na 31 mesto među svetskim milijarderima.

A 2021. i 2022. godina mogle bi da budu podjednako unosne za njega, očekuje CNN biznis.

Naime, analitičari sada procenjuju da će i finansijski rezultati Tesle u 2022. takođe omogućiti Masku tri dodatna bloka opcija. Tesla bi jedan od tih profitnih ciljeva mofla da dostigne 2021, što znači da bi šef Tesle mogao da izjednači količinu takvih opcija koju je dobio lane.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Retko se koji investitor žali na to koliko Mask dobija

Akcije kompanije Tesla u 2020. porasle su 743 odsto, čime je postala najveći dobitnik na tržištu kapitala, kao i jedna od najvrednijih kompanija na svetu. To je ućutkalo eventualne kritičare njegovih zaista zapanjujućih primanja.

Za razliku od Maska, Džef Bezos ne dobija stok-opcije od Amazona, a u 2019. je imao relativno skromna primanja od 81,84 miliona dolara, plus troškovi njegove bezbednosti procenjeni na 1,6 miliona dolara godišnje. On uglavnom profitira od jačanja svojih akcija Amazona.

Mask na sličan način ima 170 miliona akcija Tesle, vrednih oko 137,2 milijarde, osim što ima opcije za kupovinu novih. Zapravo, rast njihove vrednosti od 123 milijarde dolara u 2020. daleko nadmašuje vrednost dodatnih opcija koje je dobio.

Mask, koji je kupio kontrolni udeo u Tesli 2004. kada je to bila startap privatna kompanija godinama daleko od proizvodnje svog prvog auta, ne prima platu. Ukoliko akcije Tesle nastave da rastu, rašće i vrednost njegovih opcija kupovine deonica kompanije.

Krajem maja, kada je Tesla objavila da je Mask dobio prvi blok opcija za 2020, procenjivan je na "samo" 770 miliona kada se odbije cena akcija po kojoj bi mogle da se kupe. Danas te opcije vrede 6,2 milijarde.

Međutim, Mask nije iskoristio nijednu od tih opcija. Mask nikada nije prodao akcije Tesle. Izvršni direktori obično to rade kada žele da oslobode keš, ili kada opcije ističu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ilon mask bogatstvo tesla džef bezos najbogatiji ljudi na svetu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana