Tekst objavljen: 31.07.2022 12:00        


Jang Huijan, najbogatija žena u Aziji, videla je da je njeno bogatstvo palo na 11 milijardi dolara sa skoro 24 milijarde dolara ove godine kako kineska imovinska kriza eskalira, prema Blumbergovom indeksu milijardera

Najbogatija žena Azije zbog krize izgubila 13 milijardi dolara

Ova 41-godišnjakinja kontroliše Kauntri Garden Holdings, najvećeg kineskog investitora za nekretnine po prodaji. Njen udeo je u velikoj meri prenet sa njenog oca Jang Guoćanga, koji je osnovao kompaniju u Fošanu, provinciji Guangdong, 1992. godine, piše CNN.

Akcije Kauntri Garden-a izgubile su više od polovine svoje vrednosti ove godine, pošto se sektor nekretnina u zemlji bori sa padom cena nekretnina, slabljenjem potražnje kupaca i krizom neplaćanja duga koja je zahvatila neke od najvećih investitora od prošle godine.

Uprkos tome što je izgubila više od polovine svog bogatstva, Jang je i dalje najbogatija žena u Aziji, prema Blumbergovom indeksu milijardera. Pad njene neto vrednosti smanjio je jaz u bogatstvu između nje i kolega milijardera u Kini, čineći Jang samo nekih 100 miliona dolara od toga da je nadmaši Fan Hongvei u bogatstvu.

Evergrande, najzaduženija kineska firma za nekretnine, u decembru je platila svoje obveznice u američkim dolarima nakon višemesečnih problema sa likvidnošću. Od tada, nekoliko drugih velikih programera, uključujući Kaisa i Shimao Group, takođe je tražilo zaštitu od kreditora.

Poslednjih nedelja kriza sa nekretninama je eskalirala, pošto su hiljade nezadovoljnih kupaca kuća koji su uplatili avanse za nedovršene kuće pretili da će prestati da plaćaju hipoteke ako izgradnja ne bude završena na vreme.

Countri Garden se takođe suočava sa rastućim stresom likvidnosti. U sredu je programer najavio da će prodati akcije sa skoro 13% popusta kako bi prikupio 2,83 milijarde HK$ (361 milion dolara), u poređenju sa cenom na zatvaranju od utorka.

Deo prihoda biće iskorišćen za otplatu ofšor duga kompanije, dodaje se.

„Bojkoti hipoteke predstavljaju dvostruku pretnju za investitore i tržište nekretnina“, rekli su analitičari Capital Economics-a u izveštaju u sredu. 

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Oni su skrenuli pažnju na problem nesposobnosti investitora da završe nekretnine koje su već prodali, što „odlaže nove kupce kuća“. Bojkoti su takođe učinili da banke budu opreznije u pogledu izdavanja hipoteka, što bi moglo dodatno da ugrozi prodaju imovine, dodaju oni.

U izveštaju ranije ove nedelje, S&P Global Ratings procenjuje da bi prodaja nekretnina u Kini mogla pasti za trećinu ove godine zbog hipotekarnih štrajkova, jer ljudi veruju da programeri neće moći da završe unapred prodate jedinice na vreme – što je najčešći način na koji prodaju kuće u država.

„Bez prodaje, mnogo više developera će propasti, što je i finansijska i ekonomska pretnja“, kažu analitičari Capital Economics-a.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
najbogatija žena jang huijan kina azija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana