Tekst objavljen: 07.01.2024 12:00        


Domaćinstva u Nemačkoj nastaviće da se bore sa visokim troškovima električne energije i grejanja izvestio je u sredu Der Špigel, pozivajući se na Federalnu mrežnu agenciju zemlje

Nemačka: Era jeftine energije je završena


Upozorenje dolazi uprkos nedavnom padu cena energije u domaćinstvima, koje su ove godine do novembra 2023. pale za 4,5 odsto.

„Era jeftine energije je završena, barem sve dok nastavljamo da trošimo velike količine konvencionalno proizvedene energije“,rekao je šef Federalne mrežne agencije Klaus Miler.

Iako su veleprodajne cene električne energije„značajno pale“u odnosu na 2022. godinu, nivo cena je i dalje viši nego pre početka ukrajinskog sukoba, rekao je on, dodajući da se„ništa neće promeniti u bliskoj budućnosti“.

Energetski regulator je napomenuo da će prosečno četvoročlano domaćinstvo plaćati 120 evra (133 dolara) više na ime mrežnih naknada godišnje zbog odluke vlade da eliminiše ranije planiranu subvenciju od 5,5 milijardi evra.Mrežni operateri će preneti povećanje cena na kupce, pretpostavio je Miler, predviđajući:„Pre ili kasnije, troškovi će stići do svih potrošača, bez obzira na to kada se promene primene.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Nemački operateri prenosnog sistema su navodno sredinom decembra objavili da će naknade za mrežu porasti sa 3,12 centi po kilovat satu u 2023. na 6,43 centa u 2024. godini.

Nemačka, koja se oslanjala na Rusiju za 40 odsto svoje potražnje za gasom pre 2022. godine, bila je među najteže pogođenim smanjenjem isporuka ruskih energenata prošle godine.Isporuke su ili značajno smanjene ili potpuno zaustavljene nakon što je EU uvela sankcije Moskvi kao odgovor na sukob u Ukrajini, a gasovodi Severni tok koji su isporučivali ruski gas Nemačkoj misteriozno su eksplodirali.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Nemačka energenti energetska kriza troškovi grejanja za domaćinstva

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana