Zvanični kurs Evra za dan 29.11.21. :: 117.5814 rsd
Tekst objavljen: 03.10.2021 9:00        


Inflacija u Nemačkoj je porasla u septembru 4,1 odsto na godišnjem nivou, objavio je Federalni zavod za statistiku, Destatis, što je njen najviši nivo u poslednjih skoro 28 godina

Nemačka u septembru imala najveću inflaciju još od 1993. godine

Veća stopa inflacije od septembarske je poslednji put zabeležena u decembru 1993. godine, kada je iznosila 4,3 procenta. Rast potrošačkih cena u najvećoj evropskoj ekonomiji iznosio je u avgustu 3,9 odsto.

Kako prenosi radio Dojče vele, rast cena energije i uska grla u snabdevanju udruženim snagama već duže vreme guraju potrošačke cene naviše, ali je na uspon inflacije uticaj imalo i januarsko ukidanje mere o privremenom smanjenju poreza na dodatu vrednost (PDV), koja je uvedena prošle godine zbog pandemije.

Rastu inflacije u septembru je najviše doprinelo poskupljenje energije i prehrambenih proizvoda, pokazali su preliminarni podaci Destatisa.

Ekonomisti predviđaju da će potrošačke cene u Nemačkoj nastaviti da rastu u narednim mesecima, pri čemu neki od njih procenjuju da bi stope mogle da dostignu čak i 5,0 procenata.

Bundesbanka je ove nedelje saopštila da će se nemačka inflacija verovatno zadržati iznad 2,0 posto do sredine 2022. godine, premašujući ciljanu stopu Evropske centralne banke (ECB).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ipak, to ne znači automatski da će najveća evropska ekonomija upasti u vrtlog inflatorne spirale, budući da analitičari aktuelni porast inflacije vide kao privremeni fenomen, usled rasta potražnje za robom kako se globalna ekonomska aktivnost polako vraća u normalu nakon pandemije kovid-19.

Šefica ECB Kristin Lagard takođe je ocenila da je trenutni trend rasta inflacije iznad cilja banke od 2,0 odsto, posledica privremenih faktora i upozorila da se ne "reaguje preterano" na visoku inflaciju čiji je uzrok manjak ponude na tržištu, podseća DW.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
destatis Nemačka inflacija 1993 pandemija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana