Tekst objavljen: 14.04.2024 16:00        


Nedostatak IT stručnjaka u nemačkoj privredi značajno će se povećati u narednim godinama ako se ne preduzmu kontramere, prema dugoročnoj studiji digitalnog udruženja Bitkom

Nemačkoj će faliti čak 663 hiljade IT stručnjaka?!


Bez odgovarajuće politike, Nemačkoj će 2040. možda faliti oko 663.000 IT stručnjaka. Udruženje računa da trenutno nedostaje 149.000 ljudi.

Veliki jaz će nastati prvenstveno zbog sve veće potrebe za programerima, sistem administratorima i drugim IT stručnjacima. Do 2040. će biti potrebno popuniti ukupno 1,92 miliona radnih mesta. Međutim, nudi se svega 1,26 miliona kvalifikovanih radnika, prenosi dpa.

Predsednik Bitkoma Ralf Vintergerst rekao je da pored ovih brojeva postoje hiljade nepopunjenih IT radnih mesta u administraciji, školama i naučnim institucijama.

"Nedostatak IT stručnjaka, koji se godinama pogoršava, utiče na celu zemlju i usporava preko potrebnu digitalizaciju". Sve veći jaz u veštinama u IT-u znači gubitak konkurentnosti, dodatne vrednosti, rasta i prosperiteta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


"Bez IT stručnjaka, Nemačka gubi svoju digitalnu budućnost", rekao je Vintergerst.

Industrijsko udruženje je objasnilo da situacija može da se popravi.

Oko 108.000 dodatnih kvalifikovanih radnika može da dođe na tržište do 2040. Ukoliko se privuče više studenata i pripravnika, ako poraste interesovanje za IT među ženskom populacijom i zaustavi napuštanje studija računarstva.

Da se ovaj cilj dostigne, potrebne su mere poput uvođenja više časova informatike u škole širom Nemačke, kao i otvaranja katedri za informatiku, digitalizaciju i veštačku inteligenciju.

Dodatna kontramera je i da se stariji zaposleni zadrže iznad starosne granice za penzionisanje. To znači da jaz može da se umanji za još 68.500 mesta.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nedostatak it stručnjaka 2040 Nemačka it stručnjaci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana