Tekst objavljen: 04.10.2021 11:50        


Širom Srbije vlada nestašica peleta koji je već poskupeo za 20 odsto. U maloprodaji cena peleta se uglavnom kreće od 24.000 do 28.000 dinara za tonu, u zavisnosti od vrste i kvaliteta

Nestašica peleta širom Srbije, cena porasla za 20%


S druge strane, kubni metar sečenih drva košta od 7.000 do 7.200, a iscepanih od 7.500 do 7.800 dinara, pišu Novosti.

Velika je potražnja za peletom, jer su mnogi građani prešli na ovaj energent i sada su nezadovoljni što ne mogu da ga kupe. U domaćim fabrikama ga nema dovoljno, proizvođači kažu da su sve količine prodali. Pojedina stovarišta su obezbedila zalihe, ali većina, koja ima sukcesivne nabavke, sad muku muči da do njega dođe. Najlošija situacija je na jugu Srbije, gde od proletos nedostaje ovog energenta.

- Pelet je u nabavci prošle sezone koštao 160, a sada ga nema ispod 200 evra - kaže Tanja Aprcović iz jednog beogradskog skladišta.

- Mi imamo još zaliha, ali sve nove nabavke i ovog energenta, kao i ogrevnog drva su više za oko 20 odsto“, dodaje ona.

Na drugom stovarištu u Beogradu kažu da proizvođači poskupljenje objašnjavaju skokom cena sirovina.

- Velika je potražnja, mnogo je ljudi prešlo na ovaj energent“, navodi Milosavljević. "Na jugu Srbije je nestašica peleta krenula od letos. U domaćoj fabrici, u kojoj ga mi nabavljamo, kažu da je to zato što su velike količine izvezli. Taj ogrev je poskupeo oko 15 odsto - objašnjava on.

Na stovarištu u Beogradu objašnjavaju da su zbog situacije prinuđeni da nabavljaju skuplji pelet iz Ukrajine, koji potrošači izbegavaju da kupe.

"U domaćim fabrikama koje proizvode ovaj energent rekli su nam da su sve količine unapred prodali“, kaže Vesna Đurić sa tog stovarišta. "Pojedini proizvođači kažu da ga neće imati do kraja godine, dok neki najavljuju da će ga imati krajem oktobra“, upozorava ona.

Taj iz Ukrajine, koji smo, kako navodi, prinuđeni da nabavljamo, najskuplji je.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


I na novosadskim stovarištima, za pelet koji se prošle sezone prodavao za 25.000, sada potrošači treba da izdvoje 27.000 dinara, pišu Novosti.

Isto i sa briketima

Skok cene ogrevnog drveta nije uticao samo na poskupljenje peleta, već i briketa. Uz to, ni ovog ogreva nema u dovoljnim količinama.

"Briket se lošije prodaje od peleta, ali ni njega sada nema“, navodi Vesna Đurić sa jednog beogradskog stovarišta. "Proizvođači su najavili da će nova isporuka hrastovog biti skuplja za 20 odsto“, kazala je.

I struja pod znakom pitanja

Podsetimo, kako je pre neki dan izjavio predsednik Aleksandar Vučića globalnbo imamo najveću energetsku krizu u psolednjih 30 godina. U nemačkoj i velikoj Britaniji stuja za za samo nedelju dana poskupela za 14 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nestašica peleta cena peleta pelet grejanje grejna sezona

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana