Tekst objavljen: 25.07.2022 9:00        


Legendarni ruski terenac nije se proizvodio tokom prethodnih meseci zbog dobro poznatih razloga koji su izazvani sukobom u Ukrajini. Sada je proizvodnja ponovo pokrenuta, ali će nova Lada Niva više podsećati na verziju iz 80-ih godina prošlog veka

Nije više ista: Ponovo pokrenuta proizvodnja Lada Nive


Zbog sankcija koje su mnoge zapadne zemlje uvele Rusiji, proizvodnja mnogih proizvoda je stala, pa tako i Lade Nive. Ipak, ruski proizvođač automobila je sada objavio da se ovaj terenac ponovo proizvodi u fabrici u Toljatiju, ali bez mnogih delova opreme koje je ovaj automobil imao ranije.

Ponovnog početka proizvodnje ne bi ni bilo da Rusija nije ublažila zahteve za sigurnosne sisteme koje moraju da imaju nova vozila. Ova promena zakona dovela je do toga da se automobili sada mogu prodavati i bez ABS kočionog sistema, a van zakona su sada i kreš testovi sa direktnim sudarom (zbog toga nisu potrebni vazdušni jastuci ili sistem zatezanja pojaseva), kao i SOS pozivi ili Euro 5 norma. To znači da proizvodnja rudimentarne Nive može da započne, a to su i uradili u Toljatiju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kako piše Revija HAK, ovaj model ima oznaku Niva Classic ’22, a u opremi nisu dostupni vazdušni jastuci, ABS sistem, ERA-GLONASS 4G sistem upozorenja, ali su i dalje tu servo upravljač i električni prednji prozori. Interesantno je da primerci iz fabrike nemaju ni radio ni zvučnike, ali je moguća dodatna ugradnja svega dva zvučnika.

Ne sumnjamo da i ova Lada Niva ima izvanredne terenske sposobnosti, ali u ovom obliku dosta podseća na model koji se proizvodio početkom osamdesetih godina prošlog veka.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
lada niva lada automobilska industrija sankcije rusija rat u ukrajini

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana