Tekst objavljen: 30.03.2022 13:35        


Srpski pasoš je 70. najvredniji na svetu. Na listi rangiranih država iz regiona ispred nas su Hrvatska, Bugarska i Slovenija, dok su na listi iza nas ostale Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Albanija

Objavljena nova rang lista svetskih pasoša


Sajt Nomad Capitalist prikazao je najvredniju listu pasoša. Ovaj novi izveštaj pokazuje koji pasoš pruža vlasniku najviše slobode, odnosno sa kojim se putnim dokumentom može bez viza posetiti najviše zemalja.

Na prvom mestu nalazi se mala evropska država Luksemburg. Prvih 10 mesta na rang listi je ostalo nepromenjeno u odnosu na prošlu godinu, a razlika od pola poena između 1. Luksemburga i 2. Švedske se svodi na „jednu vizu za dodatnu zemlju“.

Pasoš SAD je na sedmom mestu, uz još četiri države. Amerikanci mogu da uđu u 187 zemalja sveta.

Ruski građani mogu da uđu bez vize u 118. država i njihov pasoš je na 48. mestu, a najslabije rangirani je avganistanski, koji ima slobodan ulaz u 26 zemalja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Japan je ove godine na 22. mestu, iako je godinama bio na vrhu liste i gotovo svake godine napreduju iz ugla broja zemalja u koje mogu bez vize. Tako su 2018. dobili bezvizni pristup Mjanmaru, tada su imali mogućnost da bez viza ili sa vizom koju dobijaju po dolasku, obiđu 190 država, a danas je to 193.

Singapur je takođe na visokoj poziciji, ove godine zauzeo je 10. mesto.

Na samom dnu liste godinama su Irak i Avganistan i Pakistan sa pristupom u svega tridesetak zemalja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pasoši nomad capitalist rang lista pasoša srpski pasoš putovanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana