Tekst objavljen: 02.01.2016 10:06        


U poslednje vreme štedimo na svemu, od računa, preko hrane pa sve do svih onih stvari što nam je već odavno kategorija luksuza. Ali istovremeno baš u ovako nesigurnim vremenima se postavlja pitanje treba li štedeti i na životu? Jednostavno je, štedite da biste preživeli, ali štedite i da biste se osigurali.

Osiguranje ili ne: Isplati li se štedeti na životu

Izaberite najbolju ponudu životnog osiguranja


Životno osiguranje i dalje nije ono što bi većina nas bez imalo razmišljana kupila. Jer logičnije nam je kladiti se na fudbalsku utakmicu u kladionici, nego kladiti se sa osiguravajućom kućom u život.

Životno osiguranje je upravo to, jedna vrsta opklade – osiguravajuća kuća se kladi da nećemo doživeti to od čega se osiguravamo, a mi se kladimo da se osiguramo u slučaju da nam se baš to desi!

Ali ovaj vid klađenja treba shvatiti malo ozbiljnije.

Osiguranje života je jedini način da planiramo budućnost. Ovaj dugoročni vid štednje i ulaganje u sopstveno osiguranje obezbeđuje vam finansijsku podršku u kasnijim godinama života, kao i zaštitu kada je to najpotrebnije.

Pojednostavljeno gledano, postoje dve vrste životnog osiguranja – štedno životno osiguranje i klasično osiguranje od neželjenog slučaja.

Štedno životno osiguranje, popularno mešovito životno osiguranje, je upravo kombinacija osiguranja i štednje, jer se ugovor odnosi na osigurani slučaj smrti osiguranika i osigurani slučaj doživljenje osiguranika. Naime premije koje se uplaćuju su upravo i vrsta štednje.

U slučaju doživljenja isteka polise osiguranja, novac koji je uplaćen će vam biti isplaćen uz dobit, koja zavisi od poslovnih rezultata osiguravajuće kuće kod koje imate polisu.

Klasično osiguranje od neželjenog slučaja (npr. od smrti) je karakteristično po tome što osiguravajuća kuća u slučaju da se desi nesrećan slučaj isplaćuje osiguranu sumu korisniku polise, ali u slučaju da polisa istekne, a taj nesrećan slučaj se nije desio, ne dobijate ništa.

Bez obzira na finansijske nemogućnosti, upravo prilagodljivost proizvoda sopstvenim potrebama je ono što nam se nudi. Mogućnost odabira visine godišnje premije i obima pokrića svakako su prednosti koje treba iskoristiti.



Ako možemo da uštedimo kako bismo vratili neki kredit pre vremena, onda možemo da uštedimo i da bismo napravili polisu osiguranja, pa makar onu osnovnu, sa minimalnom premijom.

Većina osiguravajućih kuća u ponudi ima nekoliko vrsta životnog osiguranja, počev od onog klasičnog osiguranja života, riziko osiguranja za slučaj smrti, mešovitog osiguranja, pa sve do specijalno kreiranih programa koji nude više pogodnosti u jednoj polisi. Polisa osiguranja života namenjena je upravo nepredvidivim situacijama.

Iako je optimizam upravo ono što bi sve nas trebalo da krasi, kada razmišljamo o životnom osiguranju, moramo biti pesimisti u razmišljanju da bi shvatili zašto nam ono treba.

Ako krenemo od najgore pretpostavke, u slučaju smrti, korisnici vaše polise koje ste vi prijavili prilikom sklapanja ugovora o osiguranju života će dobiti osiguranu sumu koja im garantuje neku finansijsku sigurnost.

U slučaju da se uz osnovnu polisu ugovori i dodatno pokriće za trajni invaliditet kao posledicu nezgode, osiguravajuća kuća će vam isplatiti celu ili deo osigurane sume, što je u takvoj situaciji svakako olakšavajuća okolnost.

Isto tako, uz polisu možete ugovoriti i plaćanje bolničkog dana, koji garantuje isplatu dnevne nadoknade u slučaju hospitalizacije usled nezgode ili bolesti.

A naravno, u slučaju da optimizam pobedi pesimizam i budete jedan od onih srećnika koji će sve pomenuto izbeći, pri isteku osiguranja dobićete ugovorenu osiguranu sumu uvećanu za dobit. Sjajan način da u kasnijim danima imate manje trzavica oko preživljavanja.



Naravno, životno osiguranje ne treba shvatiti eto čisto onako i osigurati se preko prve osiguravajuće kuće koja nam je u blizini. I više nego dovoljan broj osiguravajućih društva na teritoriji Srbije nudi svakome od nas mogućnost da dobro prouči ponude i sve one bitne parametre za osiguranje – od toga da li postoji reosiguranje, preko opštih uslova poslovanja pa sve do posebnih uslova poslovanja.

Jer sve ovo je bitno da bi se predupredio previd koji nas može koštati polise osiguranja, odnosno naplate osiguranog slučaja.

Odluke tipe da plaćati premiju mesečno, polugodišnje, godišnje ili jednokratno, da li uzeti samo osnovnu polisu kojom ćete se obezbediti pod stare dane, odnosno obezbediti vaše naslednike u slučaju da ne nadživite polisu, da li uzeti samo riziko osiguranje u slučaju smrti ili uzeti neki paket koji će vam doneti još neke pogodnosti, je svakako odluka koju ćete doneti prema sopstvenim potrebama. I naravno visinu premije ćete odrediti sami prema svojim mogućnostima koje ne treba precenti.

Preuzimanje odgovornosti u nesigurnim vremenima prema sopstvenom životu i životu svojih najmilih je zasigurno jedna od boljih odluka koju svako od nas može doneti.

Jer život je ipak samo jedan!

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

9 komentara

  1. User image
    Miloš 21.06.2015 22:26

    Više se ne isplati držati novce u banci,pogotovo kada znamo da će u narednom period ostati samo nekoliko banaka na našem tržištu,koje su likvidne.Ja štedim kroz životno osiguranje u osiguravajućoj kući već 10 godina,a u međuvremenu se
    pojavilo još sjajnih programa štednje,sa još boljim pokrićima :)

  2. User image
    optimista 22.06.2015 13:22

    Šta se dogadja ako osiguranik i polisa nadžive osiguravajuću kuću?
    Zašto se više isplati oročiti isti iznos u banci nego računati na dobit od os iguravajuće kuće?

  3. User image
    marko 22.06.2015 15:35

    Ja imam polisu zivotnog osiguranja vec 7 godina... ima li jos neko da se pohvali?

  4. User image
    BIBA 22.06.2015 22:23

    Osigurala sam se kod nekadašnje Delte, danas Delta Generali pre 9 godina i da sam tada znala ono što znam danas verujte da ne bih. Naravno da od priče koji mi je njihov agent pričao i objašnjavao kada me je nagovarao da se osiguram nije bilo ništa. Dobit koju godišnje pripisuju je više nego mizerna. Mnogo bolje bih prošla da sam taj novac oročavala...

  5. User image
    Ja Boza Badovinac 24.06.2015 15:56

    Samo dinarska štednja. Treba imati petlju, ali ja sam jos 2006. shvatio da se mnogo više isplati, časni danas kada su kamate pale.

  6. User image
    Duska 28.10.2015 14:45

    Suprug i ja takodje imamo Merkur osiguranje vec 7 god i posle sest godina prvu pripisanu dobit smo imali prosle godine po 12e,BEDA a obecavali su odmah posle trece god,dali neko ima u istoj osiguravajucoj kuci mozda drugacije iskustvo,pozdrav.

  7. User image
    Stanko 30.12.2015 20:53

    Uvek mi je smešno kada neko kaže da štedi Polisom životnog osiguranja ili pojam štednje nije isti za sve. U praksi kod ovih polisa znači a ćete uvek dobiti manje novca nego što ste uplatili (provereno na nekoliko primera u različitim osiguranjima). Osiguranje zaista ima rizik doživljenja osugarnog slučaja ali dobiti manje novca od onog što ste uplatili za mene nije štednja.

  8. User image
    Goran 11.01.2020 15:20

    Ja imam stednu polisu Dunav osiguranja (na 10 g) i zadovoljan Sam osiguranim sumama i dobiti koju pripisuju.77

  9. User image
    Marko 18.02.2021 21:28

    Imam vec desetak godina polisu u jednoj austrijskoj osiguravajucoj kuci. Ujedno sam bio i njen radnik neko kratko vreme. Jedini razlog zbog kog i dan danas placam je ako bi prestao to bi bio bacen novac. Ta kuca se inace jedina hvali da pripisuju dobit a ona je u stvari mizerna i cista navlakusa. Primera radi meni su rekli da cu po isteku na moju uplatu imati oko 7000 e dobiti. Nakon vise od trecine proteklog perioda godina uplata, pripisali su mi nesto vise od 100 e!!! A pokrica tako su koncipirali sve to da retko ko koze da naplati. Ako vam je nekad u zivotu u zdravstvenom kartonu zapisano da vam je skocio pritisak, secer sta god, makar privremeno i oni to vide uvidom u isti, glat vas odbijaju od isplate. Za to kratko vreme sam svasta video i mene su nasankali kao radnika a sta su tek drugima radili. A najveci stos je sto im niste ne mozete na sudu jer vas tako obrade pre potpisivanja da ne znate gde se nalazite makar i Anstajn bili. A to je taj jedan od lidera na trzistu

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamatica osiguranje osiguranje života životno osiguranje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana