Tekst objavljen: 14.05.2019 9:50        


Randstad USA, provajder HR, pravnog osoblja i službi za regrutaciju, nedavno je sproveo anketu o angažovanju zaposlenih koja otkriva mnogo loših vesti o stanju na radnim mestima u Americi.

Ovo je 8 najgorih tipova menadžera

Prema Društvu za upravljanje ljudskim resursima, koje je izvestilo o Randstadovoj studiji, nezadovoljni radnici su priznali da dok su na poslu: piju alkohol (5 odsto), spavaju (15 odsto), borave i postuju na društvenim mrežama (60 odsto), kupuju na internetu (55 odsto), zbijaju šale naračunkolega (40 odsto), kao i da gledaju serije i filmove na Netfliksu (11 odsto).

Ovi rezultati su deo trenda „sagorevanja“ i nezadovoljstva poslom i ovo su uobičajene ljudske reakcije na stresno okruženje i menadžeri su ti koje treba pre svih kriviti, a ne zaposlene, piše jedan američki portal.

Ko su vaši menadžeri?

Galupova studija koja obuhvata 7.272 odraslih ustanovila je da je 50 odsto zaposlenih u SAD napustilo posao „da bi se udaljili od svog menadžera da bi poboljšali svoj život u nekom trenutku karijere“.

Generalni direktor kompanije Galup, Džim Klifton, jednom je u sažetoj rečenici rezimirao zašto je promet zaposlenih u vašoj kompaniji visok.

„Najveća odluka koju donesete u svom poslu, veća od svih ostalih, jeste koga imenujete za menedžera. Kada imenujete pogrešnu osobu za menadžera, ništa ne može da popravi tu lošu odluku. Ni kompenzacija, ni beneficije – ništa“, rekao je on.

Tokom godina, iz prve ruke sam uočio brojna kontraproduktivna ponašanja u srednjem i višem menadžmentu. Osam osobina koje sam prepoznao kao toksične zaista se ističu.

1. Menadžeri koji gledaju samo sebe

Te menadžere nije briga za ispunjavanje misije kompanije ili usklađivanje ciljeva tima sa ciljevima organizacije. Njih interesuje jedino njihov individualni učinak i dobijanje godišnjeg bonusa. Menadžeri sa takvim stavom igraju za ime na poleđini dresa i brinu se samo o svojim dostignućima i kako izgledaju svojim nadređenima.

2. Menadžeri koji „kradu svetla reflektora“

Tim sklapa sjajan proizvod i pravi ga na vreme. Klijent je presrećan zbog toga što će mu novi sistem uštedeti mnogo vremena i novca.A onda se dešava to da menadžer preuzima sve zasluge za posao. Nema pohvale za tim, nema slavljenja uspeha svih, nema priznanja članovima tima za njihove doprinose.

3. Menadžeri koji nikada ne greše

Da li ste ikada radili sa menadžerom koji je uvek u pravu, a vi uvek grešite? Takvom menadžeru je teško da preuzme krivicu i nikada neće priznati da je napravio grešku.

4. Zbunjeni menadžeri koji ne znaju u kom pravcu idu

Takav menadžer će jednu stvar da kaže u ponedeljak, a do srede će sasvim da promeni mišljenje, često bez obaveštavanja tima. Članovi tima ne znaju gde su, jer je komunikacija često veoma zagonetna.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

5. Menadžeri koji vole kontrolu

Ova osoba kontroliše sve do poslednjeg detalja. Radno okruženje je oholo jer menadžer želi kontrolu nad svim odlukama, ne veruje u tim i ne delegira poslove.U takvom okolnostima, teško da postoji prostor za grupnu diskusiju jer je stil rukovođenja autokratski. Kreativnost ili učenje nečega novog nema pod ovom diktaturom.

6. Menadžeri koji maltretiraju

Efekti maltretiranja na radnom mestu su ogromni i skupi za preduzeća.„Agresivnost (i verbalna i fizička) podriva sigurnost i zahteva od ljudi da preusmeravaju resurse od produktivnog rada u odbrambene operacije kao što su borba ili beg“, navodi Berd Brajtman, bihejvioralni naučnik, konsultant i pisac.

7. Menadžeri koji ne deluju

Ako su u zgradi, većinu vremena provode iza zatvorenih vrata da bi izbegli ličnu interakciju, pogotovo kada postoji problem. Zapazićete da su oni uvek „zauzeti“ u ključnim trenucima kada je neophodno da se uključe i često se skrivaju iza sastanaka koji su zapravo fasada za njihovu nesigurnost ili strah od sukoba. Zainteresovani su samo za dobre vesti, jer nisu u stanju da se nose sa bilo čime.

8. Menadžeri narcisi

Ovo je loše za menadžera i zaposlenog. Za menadžera, to je stvarno mentalno stanje poznato kao narcisoidni poremećaj ličnosti koji zahteva medicinsku pomoć. Za zaposlenog, patološki narcisoidni menadžer može uništiti njegovu ili njenu karijeru.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
menadžer menadžment istraživanje SAD upravljanje firmom

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana