Tekst objavljen: 27.09.2023 15:40        


Rekordan rast zbog samo jedne stvari

Ovo je država koja će u 2023. ali i u narednim godinama imati najveći privredni rast na svetu


Ekonomija male južnoameričke države Gvajane ove godine će porasti za 38 odsto, a u narednih pet godina čak za 115 procenata. Ovaj rast predvodiće njena proizvodnja nafte.

Gvajana inače ima 800.000 stanovnika i iako je mala veoma je bogata rezervama nafte, ali do skoro nije bila toliko značajno ime u energetskom svetu. To se promenilo posle ruske invazije na Ukrajinu i smanjenja potrošnje ruskih energenata na globalnom nivou. Sada se u Evropu umesto ruskih energenata, dovoze velike količine gvajanske nafte.

Iz tog razloga je prošle godine gvajanski BDP porastao za 62,3 odsto. Međunarodni monetarni fond prognozira da će ekonomija gvajane u 2023. porasti 38 odsto, što će biti najbrži rast privrede na planeti. Iz Fitch Solutions-a kažu da će u narednih pet godina taj rast iznositi čak za 115 odsto. Oni očekuju da će proizvodnja u ovoj zemlji sa sadašnjih 390.000 barela dnevno skočiti na milion barela do 2027. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Međutim, kako upozoravaju stručnjaci, cene nafte bi u narednim godinama mogle biti nestabilne i nije pametno oslanjati se samo na proizvodnju energenata. Zato bi ova zemlja, pred kojom su svetli izgledi za budućnost, trebalo da diverzifikuje svoju ekonomiju, u čemu joj mogu pomoći upravo veliki prihodi od nafte koje sada ostvaruje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
najveći privredni rast nafta gvajana sankcije rusiji

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana