EUR 117,59 USD 103,17 CHF 109,70

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 15.07.20. :: 117.5863 rsd

Tekst objavljen: 24.07.2019 15:55        


Građani će na julskom računu za struju, koji će im stići tokom avgusta, imati novi trošak u vidu takse za unapređenje energetske efikasnosti, rekao je danas Radovan Stanić, direktor za snadbevanje električnom energijom Elektroprivrede Srbije (EPS), na Blic panelu pod nazivom "Energetska efikasnost i pravilno korišćenje struje"

Ovo su detalji o dodatnom trošku koji nas čeka na računima za struju

Ipak, on ističe da je reč o minimalnim iznosima.

"Reč je o zakonu koju se primenjuje od 1. jula, tako da će se na novim računima pojaviti i nova stavka. Govorimo o cifri od 0,015 dinara po kilovat-satu, koja nije zanemarljiv trošak, ali mislimo da građane neće značajnije ugroziti. To praktično znači da je na potrošenih 100 kilovati-sati struje dodatni trošak 1,5 dinara, a za prosečnu mesečnu potrošnju od 400 kilovata račun će biti uvećan za oko 6 dinara", objasnio je Stanić, uz napomenu da tako pojedinačni trošak neće biti veliki.

On je naveo da se ovako prikupljena sredstva slivaju u zajednički fond i uplaćuju na račun Ministarstva energetike, koje će ih na adekvatan način plasirati dalje i tako doprineti opštem trendu povećanja energetske efikasnosti.

Osim na računima za struju, nova taksa za unapređenje energetske efikasnosti od prvog jula nalazi se i na računima za gas i gorivo. Ona iznosi 0,15 dinara po kubnom metru gasa, odnosno isto toliko po prodatom litru goriva.

Tako će račun u domaćinstvu koje troši oko 875 kubnih metara gasa biti veći za oko 11 dinara.

1 komentar

  1. User image
    SAŠO 03.08.2019 16:53

    I TREBA! ALI TE PARE ĆE KAO I MNOGE DRUGE ZAVRŠITI GDE - NE TREBA. S MALO SREĆE NE SVE. MEĐUTIM: UKINITE SUBVENCIJE VLASNICIMA DERIVACIONIH MHE. I ONAKO JE TO SAMO PLJAČKA LJUDI I ZLOČIN PREMA PRIRODI. REMONTUJTE PRENOSNU MREŽU, ALI OD SREDSTAVA EPS KOJA SU, SIGURAN, SAM UKALKULISANA U TROŠKOVE SVO VREME...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
radovan stanić računi za struju poskupljenje struje Elektroprivreda Srbije (EPS)

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.2

ostavite komentar