Tekst objavljen: 24.07.2019 15:55        


Građani će na julskom računu za struju, koji će im stići tokom avgusta, imati novi trošak u vidu takse za unapređenje energetske efikasnosti, rekao je danas Radovan Stanić, direktor za snadbevanje električnom energijom Elektroprivrede Srbije (EPS), na Blic panelu pod nazivom "Energetska efikasnost i pravilno korišćenje struje"

Ovo su detalji o dodatnom trošku koji nas čeka na računima za struju

Ipak, on ističe da je reč o minimalnim iznosima.

"Reč je o zakonu koju se primenjuje od 1. jula, tako da će se na novim računima pojaviti i nova stavka. Govorimo o cifri od 0,015 dinara po kilovat-satu, koja nije zanemarljiv trošak, ali mislimo da građane neće značajnije ugroziti. To praktično znači da je na potrošenih 100 kilovati-sati struje dodatni trošak 1,5 dinara, a za prosečnu mesečnu potrošnju od 400 kilovata račun će biti uvećan za oko 6 dinara", objasnio je Stanić, uz napomenu da tako pojedinačni trošak neće biti veliki.

On je naveo da se ovako prikupljena sredstva slivaju u zajednički fond i uplaćuju na račun Ministarstva energetike, koje će ih na adekvatan način plasirati dalje i tako doprineti opštem trendu povećanja energetske efikasnosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Osim na računima za struju, nova taksa za unapređenje energetske efikasnosti od prvog jula nalazi se i na računima za gas i gorivo. Ona iznosi 0,15 dinara po kubnom metru gasa, odnosno isto toliko po prodatom litru goriva.

Tako će račun u domaćinstvu koje troši oko 875 kubnih metara gasa biti veći za oko 11 dinara.

1 komentar

  1. User image
    SAŠO 03.08.2019 16:53

    I TREBA! ALI TE PARE ĆE KAO I MNOGE DRUGE ZAVRŠITI GDE - NE TREBA. S MALO SREĆE NE SVE. MEĐUTIM: UKINITE SUBVENCIJE VLASNICIMA DERIVACIONIH MHE. I ONAKO JE TO SAMO PLJAČKA LJUDI I ZLOČIN PREMA PRIRODI. REMONTUJTE PRENOSNU MREŽU, ALI OD SREDSTAVA EPS KOJA SU, SIGURAN, SAM UKALKULISANA U TROŠKOVE SVO VREME...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
radovan stanić računi za struju poskupljenje struje Elektroprivreda Srbije (EPS)

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana