Tekst objavljen: 01.12.2022 14:15        


Njujork je bio najskuplja svetska metropola 2022. godine, čime je podelio neželjenu titulu sa Singapurom, jer su rastuće cene energije udvostručile stopu inflacije u glavnim svetskim gradovima, prema godišnjem istraživanju Ekonomist intelidžens junita (EIU)

Ovo su najskuplji gradovi za život, Njujork na prvom mestu


Prošlogodišnji lider Tel Aviv pao je na treće mesto, dok se Sidnej ušunjao u prvih 10, a Moskva i Sankt Petersberg u Rusiji su se popeli za čak 88 mesta jer su sankcije i rast cena nafte pogurale cene naviše, navodi se u izveštaju EIU o troškovima života u svetu, navodi Gardijan.

Glavni grad Venecuele, Karakas, sa povećanjem cena od 132 odsto u 2022, imao je znatno nižu stopu od one tokom hiperinflacije koja je 2019. iznosila preko 25.000 odsto, ali nije bio uključen u istraživanje.

Jačanje valuta bio je jedan od faktora koji je podigao gradove na rang listi. Šest od osam bili su američki gradovi, predvođeni Atlantom koja je sa 42. pala na 46. mesto na rang listi od 172 grada.

Američka valuta je naglo ojačala u odnosu na skoro sve druge, pošto su Federalne rezerve SAD povećale kamatne stope i nagovestile da će doći do daljeg rasta.

Gradovi u zemljama u kojima je nacionalna valuta oslabila pali su na listi najskupljih gradova. Tokio i Osaka završili su na 37. odnosno 43. mestu, u odnosu na 13. i 10. gde su bili u 2021. godini.

Najviše su pali Stokholm i Luksemburg za po 38 mesta - na 99. i 104. mesto.

Damask u Siriji i Tripoli u Libiji zadržali su "titule" najjeftinijih gradovi u anketi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Postavljanje Singapura na vrh indeksa nije bilo iznenađenje, navodi Gardijan. To je drugi najskuplji grad u 2021. i bio je broj jedan u osam od proteklih 10 godina. Ove godine je prvi put da je Njujork rangiran kao najskuplji grad za život.

Tri grada u Velikoj Britaniji su pala na rang listi. London je sada na 28. mestu, a bio je na 17. u 2021. Edinburg je pao sa 27. na 46. mesto, dok je Mančester 73. najskuplji grad, dok je prošle godine bio na 41. mestu.

Australijski gradovi su napredovali na rang listi. Melburn je sada na 15. mestu, a bio je na 16. prošle godine, dok se Brizbejn pomerio za četiri mesta i sad je na 32. Pert je pao za dva mesta - na 73.

Globalni porast inflacije se ubrzavao pre rata u Ukrajini koji je izazvao poremećaje u snabdevanju ključnim robama, posebno hranom. Naknadne sankcije Rusiji izazvale su dalji rast cena nafte, gasa i drugih energenata.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
lista najskupljih gradova za život najskuplji gradovi najskuplji gradovi na svetu Njujork

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana