Tekst objavljen: 03.01.2016 16:07        


Dozvoljeni minus u Srbiji koristi oko 4,5 miliona korisnika, a svaki građanin u proseku je u minusu za 229 evra. “24 sata” će vam pomoći kako da pametno koristite ovu vrstu pozajmice i da smanjite troškove.

Ovo su top trikovi da se što pre izvučete iz minusa

Dozvoljeno prekoračenje po računu, popularni dozvoljeni minus, jedan je od najčešće korišćenih bankarskih proizvoda. Mnogi posežu za ovom pozajmicom u visini cele zarade, a savet je, da ako već morate, minus koristite što kraće. Razlog je cena - kada se, naime, pogleda kamata, u slučaju da građanin koristi minus godinu dana, ukupni troškovi staju i trećinu od zaduženja. Osim toga klijent mora da vrati i ceo iznos koji je pozajmio.

Bankari kažu da je dozvoljeni minus jedan od najčešćih bankarskih usluga. Odobrava se lako, po jednostavnoj proceduri i uz minimum potrebne dokumentacije, uglavnom na dan podnošenja zahteva. U pitanju je dinarska pozajmica, pa klijenti ne trpe zbog promene kursa, a na kamatu ne utiču ni druga kretanja na tržištu.

Kako, međutim, proći najjeftinije?- Savetujemo da dozvoljeni minus ne koristite u celukopnom iznosu, odnosno da ne trošite preko svojih realnih mogućnosti. Poželjno je da ovaj proizvod koristite samo u vanrednim situacijama i u nižim iznosima.

Za veće kupovine i plaćanja, mnogo bolji izbor su krediti jer se na njih obračunava niža kamata ili kreditne kartice kod kojih se kamata takođe plaća samo na potrošeni iznos, ali uz limit koji može da bude višestruko viši od dozvoljenog minusa - kaže za “24 sata” Dejan Vučinić, izvršni direktor u “Sosijete Ženeral banci”.Najoptimalnije rešenje, dakle, jeste novac podizati po potrebi.

To znači da ne uđe u dozvoljeni minus do punog limita na početku meseca jer se kamata za dozvoljeni minus obračunava za iznos koji se koristi i to na osnovu broja dana u korišćenju. I na kraju - izbegavati nedozvoljeni minus. Osim što kamata može da bude i duplo veća nego u slučaju dozvoljenog minusa, klijent će biti evidentiran i u Kreditnom birou.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

4 komentara

  1. User image
    ivan 11.04.2015 15:29


    Koji je metod potrošnje mudriji,
    plaćanje kreditnom karticom ili minus na debitnoj kartici????
    Zahvaljuem

  2. User image
    Kamatica 14.04.2015 9:37

    Debitna kartica nema mogućnost dozvoljenog minusa, koliko para imate na računu toliko možete da potrošite, ovo je dobar način plaćanja za klijente koji ne žele da imaju dugovanja prema banci.
    Kreditna kartica ima dozvoljen minus u visini koju je klijent odredio sa bankom. Dozvoljen minus sa sobom povlači i kamatu koju klijent koji poseduje ovu karticu mora da plaća.

  3. User image
    Zlatko 03.06.2015 12:17

    Kolika je kamata na 21000 ? i je l moze da se placa meseceno ?

  4. User image
    Dragan 04.01.2016 10:02

    Nemam kreditnu karticu, samo debitnu. Dozvoljeni minus sam tražio da onemoguće. Svake godine sam sve bogatiji. Moji prijatelji koji su konstantno u minusu su svake godine sve siromašniji. Ne mogu da im objasnim da tako siromaše. Oni misle da su na dobitku. Totalno poremećena logika, bežanje od stvarnosti, lažu sebe same.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaduživanja dozvoljeni minus dug kreditna kartica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana