Tekst objavljen: 05.11.2019 12:25        


Vlade EU zadržavaju pravo na “sprečavanje” digitalnih valuta koje imaju globalni doseg i prete “monetarnom suverenitetu” poput Facebookove Libre, navodi se u nacrtu izjave koju je POLITICO dobio na uvid

Pet evropskih zemalja koje žele blokadu libre

Visoki funkcioneri ministarstava finansija bloka razmatraju dokument na jednoj stranici koji je sačinilo finsko predsedništvo EU-om uz doprinos Evropske komisije. Državni dužnosnici imaju mogućnost do srede predložiti izmene i dopune.

Ministri bi trebalo da raspravljaju o toj izjavi na sastanku Veća Ecofin-a iduće sedmice. Tada bi mogli u decembru tekst objaviti kao formalne “zaključke”, eskalirajući politički otpor inicijativi koju vodi Facebook.

“Naš zajednički cilj je osigurati da te inicijative ne naruše naš postojeći finansijski i monetarni poredak, kao i našu monetarnu suverenost”, navodi se u dokumentu. “Sve bi opcije trebale biti na stolu i uključuju mogućnost preduzimanja mera koje bi sprečile razvoj projekata koji bi stvorili neupadljive rizike”.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Francuska predvodi Evropu u odbrani protiv Libre, predloženog stabilcoina, koji se tako naziva jer je njegova vrednost podržana korpom konvencionalnih valuta. Facebook i njegovih 20 saradnika imaju cilj predstaviti instrument sledeće godine, ako to odobre regulatori. Oko 2,4 milijarde korisnika društvene mreže moglo bi joj odmah pružiti razmere širom svijeta.

Bruno Le Maire, ministar finansija, ranije je rekao da bi EU “trebala odbiti razvoj Libre.” Dobio je podršku Nemačke, Italije, Španije i Holandije u podršcci za izjavu EU-a.

Politički pritisak na Libru već je doveo do izlaska iz projekta sedam tvrtki uključujući Mastercard i Visu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
libra EU Mark Zuckerberg digitalne valute bitcoin

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana