Tekst objavljen: 14.04.2022 14:00        


Više od 350 miliona transakcija karticama je tokom 2021. godine obavljeno na prodajnim mestima, internetu i putem mobilnih telefona, objavila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).To je za petinu više u odnosu na isti period 2020. kada je taj broj iznosio gotovo 290 miliona

Plaćanje karticama prošle godine poraslo za petinu


Takođe, vrednost ovih kupovina je porasla za četvrtinu, sa 4,6 na 5,7 milijardi evra, pokazuju najnoviji podaci Narodne banke Srbije.

Promene navika u kupovini potvrđuju i podaci Republičkog zavoda za statistiku. U prošloj godini 39 odsto građana navelo je da nikada nije kupovalo putem interneta što je najmanji procenat u poslednjih pet godina.

Kada je reč o onima koji naručuju preko sajtova, najveći deo (42,3 odsto) to je učinio u poslednja tri meseca 2021. što govori o sve većoj frekventnosti i redovnosti bezgotovinskog načina kupovine.

Građani su putem interneta najviše kupovali odeću i sportske proizvode (68,2 odsto), sportsku opremu (29,6 odsto), nameštaj i pokućstvo (14,1 odsto) i IT opremu (10,7).

S druge strane, činjenica da 39 odsto građana nikada nije koristilo internet usluge (pad sa 49,9 odsto u 2017.) ukazuje da je i dalje neophodna edukacija i promocija bezgotovinskog plaćanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Budući da građani pokazuju sve veće opredeljenje da papirni novac zamene „plastikom“ i novim tehnologijama i tako uštede vreme potrebno za plaćanje na kasama i odlazak u prodavnice, Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje pokrenula je projekat za proširenje prihvatne infrastrukture.

Zato je na sajtu boljinacin.rs otvorena pretprijava za učešće u POS programu. Program je namenjen malim trgovcima i svim drugim preduzetnicima i malim biznisima koji žele da prošire broj mušterija tako što će im ponuditi mogućnost kupovine bez gotovine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kartice plaćanje karticama naled 2021 platne kartice kreditne kartce debitne kartice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana