Tekst objavljen: 07.05.2022 16:00        


On je uvek tu da šefu udeli kompliment, da se nasmeje njegovoj šali, da mu učini uslugu, zbog čega neretko postaje miljenik nadređenog. Ulizice, ili najštetniji ljudi na svetu, kako ih je nazivao Meša Selimović, možda dobro prolaze kod šefova, ali na duže staze, ova aktivnost je iscrpljujuća i za njih

Poltronima je, zapravo, teže na poslu. Evo i zašto


Zato gube samokontrolu i skloniji su lošijem ponašanju na radnom mestu, pokazuje studija Univerziteta u Oregonu čiji su rezultati objavljeni u Magazinu primenjene psihologije.

Tokom studije, ispitivane su dve vrste ponašanja. Jedna je ulizivanje koje je obuhvatalo laskanje, činjenje usluga šefu i povinovanje njegovom mišljenju. Drugo ispitivano ponašanje je samopromocija koja je podrazumevala preuzimanje zasluga za uspeh, isticanje svojih prednosti i poznanstava sa moćnim ljudima.

Učesnici su bili menadžeri srednjeg nivoa u velikoj softver kompaniji. Popunjavali su upitnike o dnevnim aktivnostima, zatim učestvovali u testu koji je ispitivao njihove političke veštine. Među ispitivanim veštinama bile su bolje razumevanje drugih i samouvereno ponašanje u socijalnim situacijama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Pokazalo se da što su se više tokom dana ispitanici ulizivali nadređenom, manji je bio nivo samokontrole na kraju radnog vremena. Ovi ispitanici su bili skloniji da budu grubi prema kolegama, ali i da surfuju internetom umesto da rade. Nije ustanovljena veza između drugog tipa ponašanja, odnosno samopromocije i samokontrole.

Naučnici veruju da odgovor leži u tome što uspešno ulizivanje podrazumeva glumljenje iskrenosti što pak zahteva samokontrolu, pa se njene rezerve istroše. Takođe, što je niži nivo političkih veština, to je uticaj na ispitanika veći, pa će samokontrola na kraju dana biti još slabija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poltroni ulizice meša selimović posao poslovni uspeh uspeh

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana