Tekst objavljen: 16.12.2019 10:55        


Poreska uprava objavila je spiskove najvećih poreskih dužnika u Srbiji, čiji se dugovi mere milijardama, a stručnjaci za poresku politiku smatraju da bi jedno od rešenja moglo biti u novom reprogramu kojim bi se otpisao veći deo kamate i produžio period otplate, ali da se onda „podvuče crta” i da se svakog prvog u mesecu po principu prinudne naplate vidi koliko ima likvidnih firmi

Poreski dužnici: Kad nema imovine, uzalud i prinudna naplata

Na tu ideju dići će se kosa na glavi običnim građanima kojima za dugovanja od nekoliko hiljada dinara na vrata kucaju javni izršitelji.

O tome ko je pogrešio što su na spisku dužnika već decenijama uglavnom tajkunske firme i zašto nam se ta priča sa svakim spiskom tih dužnika ponavlja poreski stručnjak Đerđ Pap kaže:

– Svi poreski obveznici u dužnici treba da imaju isti tretman –smatra Pap. – Ta dugovanja koja su dostigla enormne iznose trebalo je naplaćivati ranije, kada su obaveze bile manje. Ali u nekim slučajevima i to je gotvo nemoguće. Mnoge firme gotovo da nemaju imovinu pa ni armija izvršitelja tu ne može pomoći. Poreskoj upravi je jednostavno da pošalje opomenu i blokira račun. Međutim, kada treba ići u prinudnu nalatu, popisivati imovinu, objaviti prodaju – na to se teže odlučuju, a u PU Srbije je godinama prisutan manjak kadrova. To svakako ne ide u prilog efikasnoj naplati.

Dokumenti tajna

U Poreskoj upravi rečeno je Tanjugu da se, po Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji, svaki dokument, informacija, podatak ili druga činjenica o poreskom obvezniku do kojih se došlo u poreskom, prekršajnom, predistražnom ili sudskom postupku, smatraju i čuvaju kao tajni podatak.

Poreska uprava navodi da utvrđuje, kontroliše i naplaćuje javne prihode i u vezi s tim preduzima sve zakonom propisane mere iz svoje nadležnosti.


Iz Unije poslodavca imaju slično mišljenje: poručuju da opravdanja za dugovanja državi nema i da ta lista pokazuje da nema ravnopravnog tretmana pojedinih preduzeća u državi.

Poreska uprava je posle dve godine objavila spisak, a na njemu baš i nema većih promena. Tajkuni i dalje drže čelo liste: „Mera invest” u vlasništvu Marka Miškovića s dugovanjem od 1.086 milijardi, a dotičnog ne treba posebno predstavljati. Na drugom mestu je „Magma prom” iz Šapca, koja je povezana s „Farmakomom” u vlasništvu Miroslava Bogićevića, i ima dugovanje od 990 miliona. Dug od 787 miliona ima „Dunav grupa agregati” u vlasništvu Dušana Borovice. U top-deset je i modna kuća „Zekstra” s neplaćenim obavezama od 524 miliona. S obzirom na visinu duga, neispunjavanje poreske obaveze je, izgleda, neporlazni modni trend.

Poreski savetnik Milan Trbojević rekao je Tanjugu da bi možda najbolje rešenje bilo u novom reprogramu, kao i da bi najgori slučaj bio da država u toj situaciji ne dobije gotovo ništa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

– Država treba da pokuša da naplati dug ili da uđe u dogovor s privredom – naveo je Trbojević. – Verovatno bi trebalo da se izmeni zakon po kojem trenutno može da se dobije otplata samo do 60 rata. Mnogo je bolje da možete bilo šta da dobijete od naplate poreza, nego na kraju da potpuno uništite tu firmu i ne dobijete ništa ili vrlo mali deo.

Napominje da bi zato bilo bolje doneti novi reprogram, koji trenutno postoji u zakonu, ali uz veći oproštaj kamate, pošto je pitanje kolika je u tim dugovima kamata, a kolika glavnica.

Trbojević naglašava da bi takav reprogram svakako morao biti i poslednji i da se onda vidi ko može da plaća i funkcioniše.

Dodaje da napalata poreza već mnogo bolje funkcioniše zahvaljujući tome što su uvedeni e-Porezi i otkako je objedinjena naplata, pošto su ranije mnogi uplaćivali samo zdravstveno osiguranje.

– Poreska politika je u prošlom periodu bila toliko loša i to se ne može srediti u kratkom periodu – kaže on, i dodaje da je dugovanje toliko velikog broja preduzeća bruka, kako za te firme, tako i za one koji nisu naplatili poreska dugovanja.

Slično misli i počasni predsednik Unije poslodavca Srbije Nebojša Atanacković.

– Dobro je da su objavljeni spiskovi dužnika – kaže Atanacković. – Međutim, to istovremeno predstavlja ogromnu bruku i za Poresku upravu i uopšte za celu državu. Taj spisak predstavlja nešto što je nedopustivo da se kod nas dešava.

Ukazuje na to da spisak poreskih dužnika otkriva zapravo da se ne zna koliko još ima manjih preduzeća koja duguju novac državi.

– Kod preduzetnika je stvar možda još gora. Spisak je s oko 2.400 preduzetnika od kojih je najmanji dug pet miliona. Svi oni koji duguju četiri, tri, dva miliona... nisu uračunati – rekao je Atanacković.

Upozorio je na to da objavljeni spisak pokazuje da postoji neravnopravan tretman pojedinih preduzeća u državi, jer oni koji redovno plaćaju svoje poreske obaveze, kaže, ako zakasne s plaćanjem, odmah dobijaju opomenu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prinudna naplata dužnici porez nebojša atanacković đerđ pap poreski dužnici

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana