Tekst objavljen: 17.08.2022 15:30        


Na većini stovarišta u Srbiji nema uglja, a tamo gde ga ima, ponuda je slaba. Tona ovog energenta sada košta od 14.000 do, čak, 26.000 dinara

Problem je pelet, ali ni ugalj baš nije lako naći


Lane se cena najtraženijih vrsta ovog ogreva kretala od 8.000 do 15.000 dinara. Trenutno se uglavnom prodaje ugalj iz BiH i Crne Gore, jer se sve količine iz Kolubare troše za proizvodnju struje u termoelektranama. U pojedinim mestima kupci čekaju na isporuku ovog ogreva i po dva meseca. Kod beogradskih trgovaca taj energent košta od 20.000 do 25.000 dinara.

- Imamo mrki ugalj "miljevina" iz BiH, a cena je 21.700 bez prevoza - kažu nam na jednom stovarištu.

- Većina potrošača hoće "kolubaru", a nje nema.

Vlasnik drugog stovarišta, Saša Petrović, kaže da imaju ugalj "stanari" iz BiH koji košta 20.000 sa prevozom, i crnogorski "pljevlja" po ceni od 23.000 dinara po toni.

- Potražnja je veća od ponude, ali imamo ga za sada - kaže Petrović. - Sve što dobijemo odmah prodamo.

Na stovarištu u Krnjači nije bilo ovog ogreva. Kako ističu, povremeno im stigne iz BiH, i odmah se sve proda. Nišlije čekaju na isporuku uglja od dve nedelje do dva meseca.

Njegova cena se kreće od 14.100 do 24.000 dinara, koliko košta tona mrkog. Kod pojedinih trgovaca je besplatan prevoz do 40 kilometara udaljenosti, ali ima i onih koji naplaćuju, pa je najbolje da se kupci prvo dobro informišu.

Na kraljevačkim stovarištima, potrošačima je trenutno na raspolaganju ugalj iz BiH - "stanari" po ceni od 19.000 dinara.

Prema rečima Milinka Maksimovića, vlasnika jednog stovarišta, očekuje se da pristigne "štavaljski" i "pljevaljski" ugalj. Koliko će da košta još se ne zna, jer se cena formira na datum isporuke. Vlasnici većine stovarišta u srednjoj i zapadnoj Bačkoj kažu da se više i ne sećaju kad su poslednji put imali uglja u ponudi. U firmi za prodaju ogreva u Vrbasu navode da su 14 godina dobijali ugalj iz rudnika "Vreoci", ali je ta isporuka presušila. Posle remonta u Pljevljima, počeo je da stiže ugalj iz tamošnjeg rudnika, koji se na stovarištima u Vrbasu i Crvenki prodaje za 16.500 dinara po toni.

U Kruševcu je potražnja za ovim ogrevom velika, a u ponudi ga gotovo nema. Trgovci ogrevom kažu da se iz Kolubare i Kostolca ugalj isporučuje za gradske toplane i termoelektrane, pa oni pokušavaju da ga nabave u regionu. Slična situacija je u Kruševcu. Trgovci u tom gradu kažu da ga već duže vreme nema, niti se zna kada će ga biti. Ranije je deo kostolačkog lignita sa površinskog kopa "Drmno" bio usmeravan za široku potrošnju, ali ove godine sve količine uglja idu za potrebe termokapaciteta u Kostolcu, Svilajncu i Obrenovcu. Zbog toga su bez uglja u Kruševcu ostali sindikati, organizacije penzionera i invalida rada, kao i stovarišta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kikinđani već mesecima ne mogu da kupe ugalj, a na stovarištima kažu da ne može da se nabavi. To je i najmanje popularan ogrev u ovom gradu, pa ga mnogi prodavci i ne traže. Proteklih sezona nisu bili zadovoljni ni oni ni građani, jer im je isporučivan vlažan i prljav ugalj, zbog kojeg je čišćenje peći bilo neophodno svakih pet dana. Zbog toga se građani više opredeljuju za druge vrste ogreva.

Stovarišta u Novom Sadu koja u ponudi imaju ugalj trenutno prodaju samo iz Republike Srpske, ugljevički, polukameni, po ceni od 18.000 dinara za tonu. Trgovci kažu da im ne stižu dovoljne količine u odnosu na potražnju. I u Kisaču može da se nađe samo "ugljevik" a tona, s prevozom do kupca udaljenog oko 30 kilometara, košta 21.000 dinara. Na stovarištima u Pirotu prodaje se ugalj "pljevlja" po ceni od 26.000 dinara za tonu.

Može da se nađe

Nema ga, ali opet može da se nađe. Ovo poručuju trgovci sa stovarišta u Zrenjaninu i okolini, gde i pored, povremenih nestašica i nedovoljnih količina, nekako može da se nabavi ugalj.

Cena mrkog je 23.000 dinara za tonu i nema ga stalno u ponudi, a kada se pojavi, uglavnom se brzo proda. Zasada, s obzirom da je toplo, poručuju zrenjaninski trgovci, panike nema, ali je pitanje hoće li je biti pred zimu, jer su iz rudnika u Kovinu, koji je inače u havariji i ne radi od maja meseca, najavili poskupljenje uglja, od čak 70 odsto.

U svetu oscilira oko 350 dolara

Za kratko vreme ugalj je prešao put od najomraženijeg energenta, koji su mnogi u svetu pokušali da proteraju, do najtraženijeg. Juče je njegova cena na berzama bila oko 350 dolara po toni, a u prethodnom periodu je premašivao i 400 dolara. Prema izveštaju Međunarodne agencije za energiju, globalna potražnja za ugljem ove godine bi mogla da dostigne osam milijardi tona, što odgovara istorijskom maksimumu postavljenom 2013. godine, a očekuje se da će taj trend biti nastavljen i naredne godine. Rastuće cene prirodnog gasa učinile su ugalj konkurentnijim na mnogim tržištima. To je podstaklo potražnju i izazvalo skok međunarodnih cena ovog energenta, koje su tri puta obarale rekord svih vremena između oktobra prošle i maja ove godine. Agencija za energiju ocenjuje da će tržište uglja oscilirati, pre svega, zbog embarga Evropske unije na taj energent, zbog čega bi cene mogle da nastave da rastu i dogodine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ugalj cena uglja nestašica uglja ogrev cena ogreva pelet

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana