Tekst objavljen: 18.07.2021 12:00        


Početkom godine redovno smo čitali o katastrofalnom uticaju nestašice čipova na proizvodnju automobila, ali sada možemo da vidimo da automobilski giganti mahom beleže dobre poslovne rezultate

Proizvođači automobila beleže dobre rezultate, uprkos nedostatku čipova


Juče je nemački Dajmler, proizvođač Mercedesa, objavio da je u drugom kvartalu ove godine imao oštar rast prodaje a samim tim i prihoda. Zarada Dajmlera pre oporezivanja iznosila je 5,19 milijardi evra, što su veoma dobri rezultati u poređenju sa drugim kvartalom 2020. godine kada je ova kompanija beležila gubitak od 1,68 milijardi dolara.

Ovo je samo jedna u nizu automobilskih kompanija koje su u poslednje vreme objavile bolje poslovne rezultate od očekivanih. Prethodile su joj kompanije Ford, Folksvagen i Stelantis.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Šta se desilo na automobilskom tržištu?

Auto-analitičar Filip Hušao kaže da su se automobilski giganti dobro prilagodili aktuelnoj situaciji. Oni su se usmerili na profitabilne odnosno skuplje modele, sa potpunom opremom, i to je doprinelo rastu njihovih prihoda.

Osim toga, nestašica ključnih delova učinila je iste skupljim, a samim tim i krajnje proizvode. To znači da se kupcima automobila više ne nude veliki popusti, već oni plaćaju punu cenu novih vozila ili čak u pojedinim slučajevima i višu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
automobili auto industrija čipovi nestašica čipova

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana