Tekst objavljen: 21.10.2022 16:25        


Objavljeni rezultati poslovanja najpoznatije streaming platforme

Rezultati Netflixa premašili očekivanja analitičara


Kompanija Netflix $NFLX je objavila rezultate koji su bili viši od očekivanja analitičara.

  • Prihodi: $7.85 milijardi Vs. $7.93 milijarde
  • Zarada po akciji: $2.18 Vs. $3.1
  • Neto pretplatnici: 1.09 miliona Vs. 2.41 milion
Investitori su pozitivno reagovali na vest zbog čega je akcija skočila 14% nakon zatvaranja berze u utorak. Najveći uticaj na porast cene akcije je imao broj pretplatnika, koji je najviše iznenadio investitore.

Najveći rast je zabeležen u regionu Azija – Pacifik sa dodatih 1.43 miliona pretplatnika, dok je Severna Amerika usporila sa dodatih 100 hiljada. Ovo nam ukazuje da je Netflix dostigao veoma visok nivo penetracije tržišta Severne Amerike, i da se mudro okrenuo ostatku sveta za dalji rast.

Jedan od fokusa Netflix-a za budući period je rešavanje problema deljenja naloga, što su pre nekoliko godina promovisali, ali ih je komplikovana makroekonomska klima primorala da krenu u suprotnom pravcu kako bi zadovoljili akcionare.

Spencer Newman, finansijski direktor kompanije je izjavio na earnings call-u da ne rastu koliko bi želeli, ali da su zadovoljni trenutnim razvojem situacije.

Podsećamo, Netflix je izgubio 60% vrednosti od početka godine. Jedan od glavnih razloga je prvi kvartal u istoriji sa gubitkom pretplatika, kao i sve veća konkurencija u ovom tržišnom segmentu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


„Monster: The Jeffrey Dahmer Story“, „Extraordinary Attorney Woo“, „Purple Hearths“, „The Gray Man“ i „Stranger Things“ su serije koje su najviše doprinele rastu pretplatnika.

U rezultatima su istakli da u Sjedinjenim Američkim Državama imaju 2.6x veću gledanost od Amazon Prime-a i 1.4x od Disney-a.

Promenili su i načina na koji objavljuju serije, jer su ranije objavljivali celu sezonu od jednom. Ta strategija se ispostavila kao loša za poslovanje kompanije jer bi korisnici kraće plaćali pretplatu. Krenuli su stopama svojih konkurenata poput Amazon Prime-a, Apple i Disney-a koji objavljuju epizodu nedeljno, što motiviše korisnike da produže vreme pretplate.

Projektuju porast pretplatnika od 4.5 miliona tokom prvog fiskalnog kvartala i očekuju prihode od $7.8 milijardi, prvenstveno zbog valutnih pritisaka.

Istakli su i da su veoma optimistični za njihov novi vid pretplate, koji uključuje niže cene, ali će gledaocima izlaziti reklame, što će koristiti kao novi vid monetizacije. Na ovaj način planiraju privući korisnike koji su osetljiviji na cenu. Startuje u novembru i za početak će biti u 12 država.

„Posle izazovne prve polovine godine, verujemo da smo na putu da ponovo ubrzamo rast. Ključ je zadovoljstvo korisnika. Kada naše serije i filmovi uzbude naše članove, oni kažu svojim prijateljima, a onda ih više ljudi gleda, pridruži se i ostane sa nama“ – naveli su iz kompanije u utorak, stoji u analizi koju je uradilo Društvo za investiranje Senzal capital.

Cele rezultate možete pročitati na linku.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
senzal capital netflix poslovanje na berzi vesti sa berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana