Tekst objavljen: 07.04.2022 15:05        


Vlasnici agencija za promet nekretninama uveravaju da dolazak stranaca iz Ruske Federacije ipak nije toliko masovan, a najviše ih zanimaju Novi Beograd i centar prestonice

Rusi (ne) dolaze: Iznajmljuju stanove za oko 500 evra, ne kupuju nekretnine


Uglavnom je reč o ljudima iz IT sektora koji u Srbiju, a prvenstveno u Beograd, dolaze na nekoliko meseci. Stanove iznajmljuju najčešće u paru, pretvaraju ih u kancelarijski prostor, u čijem jednom delu obavezno i žive. Ipak, među njima ima i višečlanih porodica, ali maltene da i nema onih koji odlučuju da pazare nekretninu, već ih najčešće samo gledaju ili iznajmljuju. Zbog krize u Ukrajini, broj Rusa koji traže stanove u našoj zemlji je u porastu, ali vlasnici agencija za promet nekretninama uveravaju da dolazak stranaca iz Ruske Federacije ipak nije toliko masovan.

Ivana Jeftić, vlasnica agencije za izdavanje „Jeftić nekretnine”, kaže da nije primetila da je povećana tražnja.

– Imali smo samo nekoliko klijenata iz Rusije od početka sukoba u Ukrajini. Oni uglavnom traže dvosobne i trosobne stanove, na kraći rok, ispod godinu dana. Zanimaju ih centar Beograda i Novi Beograd, a mogu da odvoje oko 500-600 evra. Takve stanove nije lako pronaći, jer veća je potražnja od ponude na tržištu nekretnina, ali to nema veze sa strancima. Kvalitetan stan uvek ode za dan, kada je nov ili renoviran i ima normalnu cenu – objašnjava Jeftićeva.

Da je Novi Beograd posebno interesantan strancima, a pre svega Rusima, potvrđuju i u „Novaston” agenciji za posredovanje i promet nepokretnosti, jer se u tom delu prestonice nalazi Ruska škola.

– Tu uglavnom dolaze porodice, dok pojedinci ili parovi unajmljuju stanove po centru, recimo na Dorćolu, za koje izdvajaju od 500 evra, pa naviše. Ugovore prave na otprilike godinu dana, dajući gazdama depozit za dve kirije, ali niko ne može da garantuje da će toliko i ostati na lokaciji. Ukrajinaca nema, dok je potražnja Rusa povećana, ima ih dva-tri puta više nego ranije, pre krize – otkriva Nikola Đogatović, iz „Novastona”.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Domaće tržište ne bi moglo da apsorbuje „navalu na nekretnine”, jer ih kod nas nema dovoljno. To je stav Kaće Lazarević, iz agencije „Kaća Lazarević nekretnine”, koja takođe potvrđuje da Rusi tek sporadično dolaze u Srbiju, ne previše često.

– Rusi mahom idu u Dubaji, tamo lako registruje firmu i prebacuju novac, a ovde ih sve to ipak više košta. Kod nas dolaze porodice koje iznajmljuju stanove od 300 do 400 evra, na šest meseci. To su ljudi koji su zbog nemogućnosti poslovanja morali da napuste Rusiju, ili pak Ukrajinu, ali masovnih dolazaka ipak nema. Stiglo nam je svega nekoliko takvih klijenta u poslednje vreme. I tu ima peripetija, jer gazde moraju da ih prijavi u MUP-u, potreban im je beli karton – privremeni boravak, a gazde onda moraju da plate porez na zakup, koji iznosi oko 15 odsto od cene zakupa koja je zavedena u ugovoru – naglašava Lazarevićeva.

Ima i onih koji se ne žale. Miroslav Cvetković, direktor i vlasnik agencije „Cvetković – Roškov”, tvrdi da su im stizali zahtevi za pronalaženje više od 100 stanova za kompaniju koja zapošljava Ruse.

– Tražili su nam stanove čija je vrednost oko 700 evra, na Novom Beogradu, ali je problem što je ponuda stanova na tržištu slaba. Ipak, ovo sve je velika šansa za razvoj, jer je bolje da imamo takve kupce koji osim novca koji troše na iznajmljivanje, deo sredstava odvajaju i za ostale životne troškove. Tako će svojim radom podići i privredu Srbije – uveren je Cvetković.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rat u ukrajini nekretnine nekretnine u beograd cena nekretnina rusi iznajmljivanje stanova

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana