Tekst objavljen: 21.04.2023 14:35        


Fjučersi na sirovi šećer su poslednjih dana porasli na oko 50 evrocenti po kilogramu i dostigli 11-godišnji maksimum, a analitičari predviđaju da će cena šećera i dalje rasti u slučaju lošeg vremena koji utiče na proizvodnju te namirnice

Šećer nije bio skuplji u poslednjih 11 godina, a očekuje se da cena i dalje raste


Rastuće cene šećera mogu da se prenesu na krajnje potrošače u vidu poskupljenja njihovih omiljenih slatkiša, poput sladoleda, keksa, čokolada, bombona, prenosi CNBC.

Prema višem analitičaru u platformi za analizu podataka DNEXT Džonu Stensfildu, podrazumeva se da rast cena šećera utiče na porast cena konditorskih proizvoda i napitaka na bazi šećera.

Cene prerađene hrane već rastu na globalnom nivou.

U čokoladici imate mleko, kakao prah i ostalo, a ti troškovi takođe rastu. Tu su i troškovi energije i rada, a sve pomenuto utiče na proizvodnju i rast cena takve vrste robe, dodaje Stensfild.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Brazil je najveći svetski proizvođač šećera, ali kiša u ovoj zemlji za sada usporava aprilsku žetvu šećerne trske.

Na drugom mestu svetskih proizvođača je Indija, u kojoj takođe nema povoljnih vremenskih uslova za dobar rod šećerne trske.

Početkom aprila, udruženje All India Sugar Trade Association je smanjilo svoje procene proizvodnje šećera za skoro tri odsto za rodnu godinu od oktobra 2022. do septembra 2023.

Stručnjaci strahuju od klimatskog fenomena "El Ninjo", koji bi u drugoj polovini godine mogao negativno da utiče na rod šećerne trske i šećerne repe, pre svega u azijskim zemljama.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena šećera šećer svetska ekonomija poskupljenje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana