Tekst objavljen: 03.08.2023 14:15        


Smanjenje dugoročnog kreditnog rejtinga Sjedinjenih Država  do strane Fitch Ratingsa na kraju nije važno, rekao je izvršni direktor JPMorgan Chase, Džejmi Dajmon

"Smanjenje rejtinga SAD je smešno i nebitno"


- To zapravo i nije toliko važno jer tržište, a ne agencije za procenu kredita, određuje troškove pozajmljivanja, rekao je Dajmon Lesli Pikeru za CNBC.

Ipak, „smešno“ je da druge zemlje imaju viši kreditni rejting od SAD kada zavise od stabilnosti koju stvaraju SAD i njihova vojska, dodao je Dajmon.

- Da oni budu trostruki A, a ne Amerika, pomalo je smešno, rekao je Dajmon. „To je i dalje najprosperitetnija nacija na planeti, to je najbezbednija nacija na planeti.

Fič je u utorak smanjio rejting zemlje sa AAA na AA+, ukazujući na „očekivano fiskalno pogoršanje u naredne tri godine“, eroziju upravljanja i rastuće opšte opterećenje duga.

Agencija je u maju stavila na nadzor američki rejting nakon što su se članovi Kongresa udarili u glavu zbog podizanja gornje granice duga i doveli zemlju do skoro defaulta.

- Trebalo bi da se oslobodimo gornje granice duga, rekao je Dajmon. „Koriste ga obe strane“ na načine koji seju neizvesnost na tržištima, rekao je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Fed, A.I. i Ukrajina

U širokom intervjuu, Dajmon se dotakao tema uključujući veštačku inteligenciju, američku ekonomiju, regulaciju banaka i geopolitiku.

Tehnologiju veštačke inteligencije kao što je ChatGPT nazvao je „promenom igre“ koja će verovatno pomoći budućim generacijama da žive duže i bolje.

- To treba da se uradi kako treba“, dodao je Dajmon. „Brinem zbog toga jer će ga i loši momci koristiti.

Ekonomiju SAD, kako je rekao, podržavaju potrošači i poslovna snaga, niska nezaposlenost i zdravi bilansi stanja.

- To je prilično dobro, čak i ako uđemo u recesiju, rekao je Dajmon. „Deo olujnih oblaka je još uvek tu“, dodao je on, pozivajući se na upozorenje koje je dao prošle godine o ekonomiji.

Ono što najviše brine Dajmon su geopolitički rizici koje je stvorio rat u Ukrajini i napori Federalnih rezervi da obuzda svoj bilans stanja poznat kao kvantitativno zaoštravanje, rekao je on.

Dajmon lambasted napore regulatora da pooštre standarde za U.S. banks, rekavši da su predlozi objavljeni prošle nedelje bili „veliko razočaravajući“. U jednom trenutku je podigao grafikon koji prikazuje mrežu regulatora sa kojima se banke bave.

Banke će biti prinuđene da drže more kapitala kao jastuk protiv raznih rizika, koji će uticati na potrošače, jer će industrija prebacivati više proizvoda nebankarskim igračima, upozorio je Dajmon. To se dogodilo u SAD mortgage market, kojim dominiraju firme, uključujući Rocket Mortgage.

Deo promena uključuje banke odbacivanje internih modela rizika za more standardizovane verzije iz Saveznih rezervi.

- Da sam ja Savez, bio bih oprezan da kažem da su njihovi modeli savršeni, rekao je Dajmon. „Zapamtite, njihovi modeli nisu pokazali inflaciju i nisu pokazali kamatu od 5%.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
JP Morgan Džejmi Dajmon kreditni rejting fitch raitings svetska ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana