Tekst objavljen: 09.01.2022 12:00        


Malo preduzeće iz Valensije koje je pokrenulo zanatsku proizvodnju patika povezavši obućare sa preko 40 godina radnog iskustva sa naučnicima, napravilo je bum

Špansko obućarsko čudo: Patike koje su napravile "bum"


Firma je u pandemiji ostvarila rast od preko 400 odsto i prodala više od 200.000 patika širom sveta. Obuća je napravljena od tkanine dobijene preradom merino vune, bambusa i šećerne trske, i osim što je izdržljiva i udobna, zime greje a leti hladi stopalo.

Moda „spore mode“, čije pristalice se suprotstavljaju veštačkim materijalima, mahnitoj kupovini, unifikaciji i monopolizaciji tržišta, podstakla je obnovu tradicionalnih zanata u Španiji. Okretanje domaćoj proizvodnji, domaćim materijalima i prioritetu da je kvalitet iznad štancovanja ogromnih količina robe, probudilo je nadu kod domaćih preduzetnika da ovakav trend neće biti prolazan kao i svaka moda.

Jedan od primera je uspeh firme „Yuccs“, koja proizvodi istoimene patike i reklamira ih kao obuću koja je „100% španskog porekla“. Preduzeće je počelo sa radom 2018. godine i prošlo je kroz korona krizu sa rastom od neverovatnih 400 odsto i sa više od 200.000 prodatih patika širom sveta preko svoje onlajn prodavnice.

Preduzeće je osnovao mladi preduzetnik Pablo Maso u Elčeu, gradu u Valensiji, koji je inače kolevka obućarskog zanata u Španiji. Maso je krenuo u posao sa idejom da pravi patike koje će poštovati i ljude i prirodu, vratiti i proizvođače i potrošače svojim korenima i podstaći razvoj ne samo obućarskog, već i drugih lokalnih zanata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ulošci od ricinusovog ulja

Preduzeće trenutno zapošljava više od 150 radnika, među kojima i obućare sa preko 40 godina radnog iskustva. U proizvodnji kombinuju tradicionalne tehnike sa inovacijama koje razvijaju u saradnji sa Institutom ta tekstilnu tehnologiju (AITEKS) u Alikanteu. Patike se prave od tkanine koja se dobija od merino vune, lokalne varijante bambusa poznatog kao „srećni bambus“ i šećerne trske, dok su ulošci spravljeni od ricinusovog ulja.

Ovakva obuća, osim što je održiva u ekološkom smislu, istovremeno je udobna i izdržljiva. Zahvaljujući vuni, patike obezbeđuju termoregulaciju koja omogućava da stopalima bude toplo zimi, a hladno leti. Par vunenih patika košta nešto više od 100 evra, a pošto su kolekcije ograničene zbog velikog udela manuelnog rada, kupci čekaju na isporuku i po šest meseci.

To očigledno nije prepreka, jer kako izveštavaju španski mediji, domaće „čudo od patika“ je bilo među najtraženijim božićnim poklonima u Španiji. Insistiranje na lokalnom nije omelo ni prodaju širom sveta, čemu su doprineli tekstovi u brojnim medijima, uključujući i američki „Njujork tajms“ koji je opisao ovu obuću sledećim rečima. „Kao da hodate po oblacima“.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Valensija Yuccs obuća patike Španija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana