Indikativni kurs Evra na dan 16.04.21. :: 117.5554 rsd
Tekst objavljen: 26.02.2021 13:55        


Izbijanjem i širenjem epidemije koronavirusa, mnoge naše navike morale su da se promene

Šta su naši građani najviše kupovali online od početka pandemije?

Odjednom, sve je bilo drugačije: kako idemo na posao, u školu ili fakultet, kako se družimo, ali i - kako kupujemo. Sve se preselilo na internet.

I zaista, onlajn trgovina je doživela procvat, svuda u svetu.

Tako je u Evropskoj uniji čak 72 procenata ukupnog broja korisnika interneta pribegavalo onlajn kupovini tokom 2020. godine, tri meseca pre objave istraživanja Evrostata u januaru ove godine.

Najveće povećanje zastupljenosti onlajn kupovine u EU beleži se u mladoj populaciji.

A šta je najviše kupovano preko interneta? Naravno - odeća (ovde je uključena i sportska odeća). Slede obuća i aksesoari, dostave iz restorana i brze hrane, nameštaj, oprema za kuću, baštenski proizvodi, kozmetika i na kraju knjige, časopisi i dnevne novine.

I naš neposredni komšiluk, koji je i obuhvaćen analizom Evrostata, beleži iste rezultate - odeća je najčešće kupovana i u Hrvatskoj, Bugarskoj, Sloveniji.

Kakva je situacija u Srbiji?

Narodna banka Srbije (NBS) je portalu B92.net dostavila podatke o transakcijama u tri najznačajnije valute u našoj zemlji - dinarima, evrima i dolarima.

Tako je prošle godine dinarskih transakcija obavljenih upotrebom kartica i e-novca bilo preko 14 miliona, a njihova vrednost je bila čak preko 32 milijarde dinara. Samo godinu dana ranije, 2019, broj transakcija je bio duplo manji - sedam miliona, a vrednost oko 18 miliona dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Transakcija u evrima je bilo brojčano manje - skoro 3,5 miliona, a njihova vrednost procenjena je na oko 120 miliona evra. Broj transakcija u dolarima - skoro tri miliona, vrednost - oko 63 miliona dolara. Ove transakcije nisu zabeležile toliki rast kao dinarske, a one u evrima su čak zabeležile i pad u odnosu na 2019. godinu.

"Tokom 2020. godine je, kao i u poslednjih nekoliko godina, porastao broj transakcija karticama i elektronskim novcem u svrhu internet kupovine robe i usluga, pri čemu je broj transakcija u dinarima, evrima i američkim dolarima povećan za 64,44 odsto. Ako se u obzir uzmu samo transakcije u dinarima, rast je impresivan, imajući u vidu da je u godini za nama izvrešno čak 103,76 odsto transakcija više nego u 2019, a porast vrednosti iznosi 81,46 odsto", navela je Narodna banka Srbije (NBS) u saopštenju.

Šta se najviše kupovalo?

U Srbiji - slična situacija kao u Evropskoj uniji.

Kako su iz Privredne komore Srbije (PKS) rekli za B92.net, prvo mesto pripalo je odeći, a drugo sportskoj opremi (isključujući sportsku odeću). Sledi elektronika za potrošače i kućni uređaji, kompjuteri, tableti, mobilni telefoni i dodatna oprema, dostava iz restorana, lanaca brze hrane i ketering servisa, nameštaj i oprema za kuću, igračke za decu, štampane knjige, magazini i novine, hrana i piće iz prodavnica ili od dostavljača gotove hrane.

Još jedan zanimljiv podatak došao je iz Privredne komore Srbije. Naime, poređenjem prvog i drugog kvartala 2020. godine, uočava se i rast na tržištu ekspres usluga u unutrašnjem saobraćaju od 23 odsto. Porast obima prisutan je u svim stopama mase, ali je najveći rast ostvaren kod pošiljaka koje sadrže robu mase od 501 gram do jednog kilograma.

Pošiljke koje sadrže robu su u skoro svim stopama ostvarile rast veći od 20 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
šta srbi kupuju na internetu pandemija kupovina online kupovina na internetu Privredna komora Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana