Tekst objavljen: 19.07.2022 12:55        


Tek što se otvorila željno čekana prioritetna deonica auto-puta Bar – Boljare, od Smokovca do Mateševa, duga 42 kilometra, postavilo se pitanje o nastavku gradnje prema Andrijevici i dalje do krajnje tačke – Boljara, na granici sa Srbijom

Šta sve otežava završetak autoputa u CG?


I dok iz Vlade najavljuju brzu akciju u smislu pripreme dokumentacije za deonicu od Mateševa do Andrijevice, izvori Investitora upućeni u projektovanje kažu da će zadatak biti težak iz nekoliko razloga, piše Investitor.me.

“Prvi je obimnost projekta, a drugi, možda važniji – cena građevinskog materijala koja leti u nebo. Tek je cena čelika na svetskim berzama nešto oslabila u poslednje vreme, ali sve one projekcije koje smo mogli čuti u ranijem periodu kada je u pitanju cena gradnje deonice prema Andrijevici, ne važe. Na njih dodajte makar 35 odsto”, kazao je izvor Investitora koji nije hteo javno da govori o ovoj temi.

A šta su bile projekcije? Prema Vladinoj informaciji iz 2018. godine, postoji nekoliko scenarija za deonicu Mateševo – Berane – Boljare. Prema prvoj varijanti dužina deonice iznosila bi 49,15 kilometara, sa 29 mostova i osam tunela. Cene izgradnje bila bi 661,74 miliona evra. Prema drugoj varijanti dužina deonice bila bi 49,18 km, imala bi 35 mostova i 12 tunela, a izgradnja bi koštala 780,77 miliona evra.

“To znači da bi se, u najboljem slučaju, po trenutnim troškovima, za deonicu moralo platiti otprilike kao i za prioritetnu, milijardu evra, ili čak više”, navodi izvor Investitora.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ograničenje 100 km/h

Prvi crnogorski auto-put olakšaće putovanje do mora svim crnogorskim vozačima, ali i turistima koji se odluče da leto provedu na crnogorskom primorju. Deonica Smokovac-Mataševo dugačka je 41 kilometar, i osim toga što će olakšati putovanje i omogućiti brži dolazak do mora, učiniće ga i mnogo bezbednijim jer ova deonica zamenjuje "najcrnju" saobraćajnu tačku u ovoj državi - kanjon Morače.

Maksmilna brzina na auto-putu je 100 km na čas, što znači da vozači mogu da pritisnu papučicu gasa samo do ove granice. Nakon prelaska naplatne rampe, čekaju vas 3 trake.

Ukoliko izaberete pogrešnu traku, ili promašite prvo isključenje za more nema potrebe za panikom, jer postoji i drugo. Auto-put je pokriven kamerama i sve što se dešava na njemu prate nadležne službe koje će regovati u svim kriznim situacijama.

U slučaju bilo kakvog problema, iz komandnog centra aktiviraju se sve nadležne službe policija, vatrogasci, ali i oni koji održavaju i nadziru auto-put.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
završetak autoputa kanjon morače Crna Gora autoput smokovac mateševo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana