Tekst objavljen: 08.08.2021 16:00        


Prosečan prihod u 2020. godini u Nemačkoj iznosio je 47.700 evra bruto pre oporezivanja

Statistika pokazuje kakve su zaista plate u Nemačkoj


To znači da je tokom prve godine pandemije prihod u proseku pao za 300 evra u odnosu na godinu pre.

Prosečan prihod je prosečna vrednost bruto plata svih zaposlenih u Nemačkoj, piše Feniks magazin. Posebna plaćanja, na primer u obliku godišnjih odmora ili bonusa, nisu uključena u podatke koje su analizirali stručnjaci.

Koliko ljudi zarađuju u različitim industrijama u Nemačkoj?

Koristeći najnovije statističke podatke, nemački poslovni dnevnik Handelsblatt sastavio je poseban izveštaj u kojem se analiziraju prosečni prihodi zaposlenih u Nemačkoj, te prikazuje kako variraju zavisno od industrije, regije i pola zaposlenog.

Otkrili su da velike razlike u mesečnoj zaradi zavise od sektora u kojem se radi.

Podaci Saveznog zavoda za statistiku govore o tome da su zaposleni koji rade u finansijskim i osiguravajućim službama te u IT sektorima najviše zaradili u 2020. godini.

Oni su u proseku dobijali 5.248 do 5.602 evra mesečno (bruto). Najmanje su zarađivali zaposleni u ugostiteljstvu, s prosečnom bruto platom od 1.893 evra mesečno.

Važan uticaj na platu koju imaju oni koji rade u Nemačkoj ima i savezna država u kojoj rade. Prema analizi Saveznog zavoda za statistiku, zaposleni u Nemačkoj s punim radnim vremenom najviše zarađuju u Hamburgu, s prosečnim bruto mesečnim prihodom od 4.966 evra.

Nakon Hamburga, na drugom i trećem mestu nalaze se savezne države Hesen i Bavarska. Na dnu lestvice je Meklenburg - Zapadna Pomeranija, gde zaposleni s punim radnim vremenom zarađuju 3.379 evra bruto mesečno.

Posebno je uočljivo da je i nakon više od 30 godina ponovnog ujedinjenja razlika u zaradi između zapadne i istočne Nemačke jasno vidljiva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Rodne razlike

Drugi faktor koji utiče na iznos zarade jeste pol. Prema izveštaju Zavoda, prosečan bruto prihod za muškarce koji rade s punim radnim vremenom u 2020. bio je 22,78 € po satu, dok je za žene koje rade puno radno vreme 18,62 €.

Godine 2020. žene su dobile oko 18 odsto manje novca od svojih muških kolega. A sa 20 odsto, razlika je bila znatno veća u zapadnoj Nemačkoj i Berlinu, nego u istočnim državama gde je iznosila šest posto.

Nemačka vlada namerava da smanji jaz u platama na 10 odsto do 2030. godine. Velika razlika u prosečnim primanjima između žena i muškaraca ima nekoliko uzroka. Važan faktor su nivoi plata u industriji. U sektorima u kojima dominiraju muškarci, poput finansijskih usluga, IT-a i proizvodnje, plate su u proseku veće.

U industrijama poput sestrinstva i socijalnog rada - gde mnoge žene rade - plate su niže. Međutim, čak i kad se uzmu u obzir industrijske razlike i uporede se samo bruto plate između na primer inženjera i žena s istim radnim iskustvom, i dalje postoji razlika u platama od najmanje šest odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nemačke plate Nemačka plate evropska unija nemačka ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana