Tekst objavljen: 23.07.2022 16:00        


Suša će ove godine u Srbiji desetkovati rod krompira i 2023. godine biće skuplji najmanje 30-40 odsto, rekao je direktor kompanije za proizvodnju tog povrća Agro-mobil u Guči Ratko Vukićević

"Suša će ove godine desektovati krompir"


Prema njegovim rečima, toliko je poskupelo i đubrivo, seme, zaštitna sredstva i gorivo.

„Rod krompira će biti značajno, značajno, umanjen jer je suša došla u najgorem trenutku, u fazi nalivanja ploda“, rekao je Vukićević.

Dodao je da će prinosi biti dobri jedino na parcelama u Vojvodini koje su zasejane ranim sortama i gde je navodnjavano, a to je svega tri-četiri odsto ukupnih površina pod tim povrćem.

Krompir u ostalom delu Srbije, a najviše se, prema njegovim rečima, uzgaja u zapadnom delu zemlje, zasejan je u brdima i nije moguće obezbediti zalivne sisteme.

Još gore od suše će biti, kako je rekao, ako u Evropi bude dobra proizvodnja i ako se domaće tržište preplavi uvoznim krompirom i obori cena domaćeg, što će ugroziti opstanak domaćih proizvođača.

Prošle godine je, kako je rekao Vukićević, u Srbiju uvezeno 40.000 tona krompira, najviše iz Francuske, Belgije i drugih zemalja, a kontrola je loša i veliki je rizik od uvoza i bolesti, zajedno sa krtolom. Često se, prema njegovim rečima, uvozi i industrijski krompir koji ima višak skroba.

On je rekao da ove godine postoji još jedna opasnost, a to je razvoj štetočina, kao što su „žičnjak“ koji izbuši krompir u potrazi za vlagom, a nakon toga može se koristiti samo za ishranu stoke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Krompir ove godine skuplji za 208 odsto

„Postoji još jedna opasnost, a to je razvoj krompirovog moljca koji takodje uništava krompir, pa treba pratiti kretanje leptira koji ga polaže“, rekao je Vukićević i dodao da krompir treba vaditi iz zemlje čim temperatura padne ispod 18 stepeni.

On je podsetio da je pre tri godine tužio državu zbog toga što „Uprava za zaštitu bilja nije radila svoj posao, a bila je dužna da prati kretanje leptira koji polaže moljca, a koji pod povoljnim vetrom dolazi iz Mediterana“.

Istakao je da je dobio presudu, zajedno sa još nekim proizvođačima, i država je platila štetu od oko 100 miliona dinara.

„Uprava za zaštitu bilja je dužna da upozori proizvođače krompira da preduzmu zaštitne mere, prati sprovođenje i kazni one koji ne postupaju po uputstvima, ali nije ništa preduzela, a ne znam da li će ove godine kada su suv vazduh i zemlja idelni uslovi za njegovo širenje“, rekao je Vukićević.

Krompir je u Srbiji u maju ove godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, bio skuplji 208,3 odsto nego pre godinu dana zbog suše i uvoza.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ratko vukićević krompir cena krompira suša poljoprivreda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana