Tekst objavljen: 13.01.2014 10:08        


U Srbiji se putem finansijskog lizinga najviše finansira nabavka putničkih vozila, koja u ukupnom portfoliju lizing kompanija zauzimaju 27 odsto, pokazali su rezultati istraživanja Asocijacije lizing kompanija Srbije (ALCS) za prva tri kvartala 2013. godine.

Svaki četvrti predmet kupljen na lizing je automobil

Značajan rast plasmana u odnosu na isti period prošle godine, od čak 23 odsto, zabeležen je kod finansiranja kupovine polovnih putničkih vozila, pa je ukupna vrednost novih plasmana kod ovih četvorotočkaša iznosila nešto vise od 10 miliona evra.

Ovakav rast doveo je do toga da ukupan plasman lizing industrije u putničkim vozilima poraste za jedan odsto, tako da je ukupna vrednost automobila finansiranih putem finansijskog lizinga na kraju septembra iznosila 43,85 miliona evra. Blagi rast očekuje se i u 2014. godini.

- Prema svim pokazateljima lizing tržište u Srbiji se stabilizovalo i u 2014. godini treba očekivati dalji rast. Uslovi finansiranja lizingom u Srbiji su prihvatljivi, jer su kamate kod finansijskog lizinganje danas mnogo niže nego prethodnih godina - rekla je Teodora Milenković, generalni sekretar ALCS.

Milenković ističe da je ovakvo stanje posledica ozbiljne konkurentnosti lizing kompanija, gde veliki broj lizing kuća ima gotovo identičan udeo u tržištu, pa se podjednako bore kako za velike tako i za male klijente, koji će ovu situaciju svakako želeti da iskoriste.

Predviđanje daljeg rasta finansiranja nabavke putničkih vozila na lizing, Asocijacija lizing kompanija Srbije zasniva i na činjenici da se lizing kao opcija finansiranja izdvojila kao najadekvatnija za mala i srednja preduzeća koja u lizingu vide mogućnost za obnovu voznog parka.

- Kao jedan od osnovnih problema naših preduzeća jeste nedostatak izvora finansiranja osnovnih sredstava, u ovom slučaju putničkih i teretnih vozila, pa bi odluka o finansiranju putem lizigna otvorila mogućnost njihovog daljeg razvoja - rekla je Milenković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Asocijacija lizing kompanija Srbije lizing auto lizing vozila na lizing operativni lizing lizing koriscenih vozila lizing automobila

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana