Tekst objavljen: 02.02.2023 15:45        


Švedska se bori sa najgorim padom cena stanova u poslednje tri decenije

Švedske firme zahvatila epidemija bankrota Detalj iz Stokholma


Broj bankrota u Švedskoj porastao je u januaru na najviši nivo u poslednjoj deceniji zbog sve većeg pritiska na građevinske kompanije izazvanog tekućom krizom na tržištu nekretnina, izvestio je Blumberg.

Pozivajući se na agenciju za kreditne reference UC američka agencija navodi da je broj stečajnih prijava porastao na 622, što predstavlja povećanje od 47 odsto u odnosu na godinu ranije.

Švedska se bori sa najgorim padom cena stanova u poslednje tri decenije. Situacija je doprinela porastu neplaćanja u građevinskom sektoru, a prošlog meseca je 130 građevinara podnelo zahtev za stečaj.

Cene stanova su navodno pale za 16 odsto u odnosu na vrhunac u prvom kvartalu prošle godine, a ekonomisti predviđaju da će se pad nastaviti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


„Tokom jeseni, videli smo bankrot u preduzećima koja su okrenuta potrošačima, kao što su maloprodaja, hoteli i restorani“. Sada vidimo da se najveći porast dešava u sektorima koji su usko povezani sa industrijom i dugoročnim investicijama,” rekla je ekonomistkinja Johana Blome.

Snažan pad u sektoru nekretnina u Švedskoj oštetio je najveću ekonomiju nordijskog regiona. Prema procenama Nacionalnog odbora za stambena pitanja Švedske, izgradnja novih kuća će ove godine dramatično pasti za 44 odsto, na 33.000.

U međuvremenu, pad građevinarstva mogao bi dodatno da utiče na ekonomsku aktivnost, upozorava se u izveštaju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Švedska ekonomija ekonomska kriza bankrot

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana