Tekst objavljen: 21.08.2022 16:00        


Spoljnotrgoviniski deficit Španije se povećao skoro šest puta u prvih šest meseci ove godine u odnosu na isti period 2021, i iznosi 32 milijarde evra (32,6 milijardi dolara), saopštilo je špansko Ministarstvo industrije

Trgovinski deficit Španije porastao čak šest puta za pola godine Barselona



Ovaj iznos je veći od deficita zabeleženog u celoj 2021. i daleko nadmašuje deficit od 5,4 milijarde evra iz prvog polugodišta prošle godine, navodi se u mesečnom izveštaju ministarstva, prenosi Rojters.

Ako se iz računice isključi uvoz i izvoz energenata, trgovinski deficit je u posmatranom periodu iznosio 6,1 milijardu evra, navelo je ministarstvo.

Uvoz je tokom prvih šest meseci porastao za 41 odsto na godišnjem nivou na 223 milijarde evra, podstaknut kupovinama nafte i gasa, dok se izvoz povećao za 25 odsto na 191 milijardu evra, prema podacima iz izveštaja.

Uvoz energije učestvovao je sa 179 milijardi evra u ukupnom uvozu.

Kao i mnoge druge evropske zemlje, Španija je u potpunosti zavisna od uvoza nafte i gasa za snabdevanje domaćih potrošača, a cene tih energenata su skočile nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Španija se obavezala sa partnerima iz Evropske unije na smanjenje potrošnje gasa, pri čemu će uglavnom srezati potražnju energije koju proizvode elektrane na gas.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Vlada u Madridu je prošle nedelje uvela niz ograničenja na potrošnju struje, uključujući i ograničenja temperature za klima uređaje i noćnu rasvetu.

Ova zemlja razmatra izgradnju gasovoda koji bi povezao Pirinejsko poluostrvo sa centralnom Evropom kako bi deo gasa koji uvozi iz drugih zemalja, isključujući Rusiju, mogla da pumpa u ostatak Evrope.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Španija trgovina trgovinski deficit ekonomska kriza gasovod

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana